Ajutoarele ONU ajung la graniţa dintre Siria şi Iordania, pentru prima dată în câteva luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutor ONU în Siria FOTO Reuters
Ajutor ONU în Siria FOTO Reuters

Un convoi de ajutor al ONU care transportă alimente, apă şi alte consumabile de bază a fost capabil să treacă marţi în Siria, pe la graniţa cu Iordania, pentru a ajunge la un oraş rebel, aceasta fiind prima livrare posibilă în ultimele luni, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, potrivit AFP.

Produse alimentare şi alte tipuri de asistenţă vor ajuta 107.500 sirieni care trăiesc în Rastan şi în satele din apropiere, în regiunea Homs din vestul Siriei, care nu a primit niciun ajutor din luna iulie. Refugiaţii, majoritatea femei şi copii, trăiesc în condiţii cumplite în două tabere improvizate într-o zonă de deşert, scrie BBC.

Iordania a închis graniţa cu Siria în iunie, după ce şapte dintre soldaţii săi au murit într-un atentat revendicat de către militanţii Statului Islamic. De atunci, o singură livrare de ajutor a fost permisă, atunci când raţii alimentare au fost trimise folosind macarale în luna august pentru lagărele Rukban şi Hadalat.

Marţi, ONU a declarat că a ajuns la un acord cu militarii iordanieni, după lungi negocieri. „Reluarea asistenţei vine la începutul celei mai reci perioade a anului, când temperaturile pot scădea periculos de mult”, se menţiona într-o declaraţie ONU.

Refugiaţii de la graniţa cu Iordania sunt printre cei mai disperaţi dintre milioanele de oameni strămutaţi de războiul sângeros din Siria, relatează BBC.

Livrările, care necesită negocieri complexe pentru a asigura securitatea voluntarilor, au fost anunţate la o zi după ce şeful ONU privind ajutorul Stephen O'Brien a declarat pentru Consiliul de Securitate că criza umanitară se agravează în Siria. O'Brien a spus că nu a existat nicio livrare de ajutoare în luna noiembrie, în ciuda unor serii de rezoluţii ONU care implicau permiterea accesului liber al ajutoarelor umanitare.

Trei convoaie de ajutor trimise recent în zonele greu accesibile s-au întors la punctele de control conduse de forţele de securitate siriene sau miliţiile pro-guvernamentale, a spus el.

O a patra livrare a ajutorului pentru zonele rurale din Homs, planificată la începutul acestei săptămâni, a fost abandonată din cauza întârzierilor şi a bombardării zonei de către rebeli.

Organizaţia Naţiunilor Unite a desfăşurat o operaţiune umanitară vastă în Siria pentru a veni în ajutorul a 13,5 milioane de oameni disperaţi prinşi în război, dar efortul a dat greş, în mare parte din cauza refuzului guvernului de a permite accesul.

Aproape şase milioane de sirieni trăiesc în zone greu accesibile, inclusiv un milion de oameni în zonele asediate, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite