Suedia i-a plătit unui luptător ISIS 600 de dolari pe lună drept ajutor social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un suedez a primit ajutor social pentru creşterea copiilor de peste 50.000 de coroane suedeze (5.425 dolari) într-un an, în timp ce el lupta în Raqqa pentru grupul terorist ISIS, transmite thelocal.se.

Michael Skråmo, care şi-a însuşit numele de Abdul Samad al Swedi, şi-a luat soţia şi cei patru copii mici în Siria, în august 2014, stabilindu-se în Raqqa. El a apărut de atunci într-un şir de clipuri video de propagandă, uneori cu copiii săi, pozând cu o puşcă de asalt Kalaşnikov. 

Potrivit ziarului suedez Göteborgs Tidning (GT), a durat mai mult de un an pentru ca agenţia de bunăstare a Suediei Försäkringkassan să trimită o scrisoare la adresa lui Skråmo din Gothenburg pentru a-l informa că beneficiile sale sociale pentru copii şi locuinţă au fost întrerupte. 

„Försäkringkassan a oprit plăţile alocaţiilor pentru copii şi alocaţia pentru locuinţă pentru copiii dumneavoastră”, arăta scrisoarea, care a fost transmisă către ziar.

Magnus Ranstorp, cercetător privind terorismul la Universitatea Naţională de Apărare din Suedia, a declarat că chiar şi cele 5.814 de coroane pe care Skråmo şi soţia le-au primit în fiecare lună, prin alocaţiile pentru copii, ar fi fost suficiente pentru a-i sprijini în Raqqa, chiar şi fără plăţile din beneficiul pentru locuinţă.

„Aceasta expune cât de slab pare să fie sistemul în mecanismele sale de control”, a declarat el pentru GT. „Michael Skråmo este unul dintre cei mai bine-cunoscuţi simpatizanţi ISIS de ceva timp. Poliţia ar fi trebui să poată cumva să tragă alarma şi să informeze toate autorităţile atunci când cineva a luat-o pe această cale”, a precizat Ranstorp. 

Potrivit ziarului, plăţile către Skråmo s-ar fi oprit la opt luni după ce el şi familia sa au plecat din Suedia. El datorează, de asemenea, 61.842 coroane suedeze din chirie vechiului său proprietar.

Soţia sa a trimis un e-mail în aprilie către tribunalul Gothenburg, sfătuind o agenţie de colectare a datoriilor să renunţe la cazurile împotriva ei, pentru că ea nu intenţiona să se întoarcă în Suedia. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite