Afganistan: 400 de talibani vor fi eliberaţi din închisori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talibani

La sfârşitul anului 2001, după atentatele de la New York, America gonea  talibanii din Kabul, astăzi, 19 ani mai târziu, SUA se pregătesc să predea puterea tocmai acelor talibani pe care n-a reuşit să-i învingă în două decenii. Preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat eliberarea ultimilor 400 prizonieri talibani.

La sfârşitul anului 2001, după atentatele de la New York, America gonea  talibanii din Kabul, astăzi, 19 ani mai târziu, SUA se pregătesc să predea puterea tocmai acelor talibani pe care n-a reuşit să-i învingă în două decenii. Preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat eliberarea ultimilor 400 prizonieri talibani. 

Negocieri de pace între Kabul şi talibani sunt pe punctul să debuteze, anunţă guvernul afgan. Loya Jirga, adunarea formată din mii de persoane, organismul ce ia toate marile decizii în această ţară, a hotărât, după trei zile de discuţii, eliberarea a 400 de talibani închişi pentru crime. 

Discuţiile interafgane vor începe imediat după eliberarea efectivă a celor 400 de talibani, a precizat fostul preşedinte Hamid Karzaï. Viitorul acestor deţinuţi reprezintă un punct important în deschiderea negocierilor. Cele două tabere s-au angajat într-un schimb de prizonieri pentru ca discuţiile de pace să poată să înceapă. Decretul pentru eliberarea ultimilor prizonieri talibani este semnat de preşedintele afghan Ashraf Ghani.

Kabul a eliberat deja aproape 5.000 de prizonieri talibani dar autorităţile afgane refuzau, până acum, să elibereze aceşti ultimi 400 de captivi revendicaţi de insurgenţi. Unii dintre ei sunt implicaţi în atacuri în care au murit afgani şi străini, printre care şi mai mulţi francezi. 

Printre deţinuţi, potrivit listei oficiale, se regăsesc mai bine de 150 de condamnaţi la moarte precum şi un grup de 44 de captivi ”indezirabili”, un fel de listă neagră cu persoane considerate problematice de autorităţile afgane şi americane dar şi de alte state.  Printre aceştia se află cei doi asasini ai franţuzoaicei Bettina Goislard, ce lucra în Afganistan pentru Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi. Ea a fost ucisă în noiembrie 2003 în Afganistan.

Într-un comunicat, familia acesteia a catalogat eliberarea celor doi asasini ca fiind o decizie de ”neconceput”. Lista conţine şi numele unui fost soldat afgan care, în 2012, a ucis 5 militari francezi şi a rănit 13.

Apoi, cinci dintre aceşti talibani ce sunt eliberaţi acum, au jucat un rol în atacul din 2018 de la hotelul Intercontinental din Kabul în care au murit 40 de persoane, dintre care 14 străini. Vineri, secretarul american de Stat, Mike Pompeo, ceruse demnitarilor afgani să recurgă la acestă eliberare ”impopulară”. Talibanii trebuie să dovedească acum că nu le este teamă de o încetare a focului la nivel naţional, a adăugat preşedintele cerând un armistiţiu de pace serios, imediat şi durabil de-a lungul ţării.

Secretarul apărării din SUA, Mark Esper, a anunţat, sâmbătă, că Statele Unite intenţionează să îşi reducă nivelul trupelor din Afganistan la „un număr mai mic de 5.000”, până la sfârşitul lunii noiembrie, informează Reuters.

Preşedintele Trump a declarat, luni, într-un interviu acordat Axios, că SUA intenţionează să reducă numărul militarilor dislocaţi în Afganistan la aproximativ 4.000.

SUA au început retragerea din Afganistan la începutul anului

La începutul lunii martie, trupele americane din Afganistan au început retragerea din această ţară în contextul semnării de către talibani şi Statele Unite a unui acord de pace.

Sute de militari americani au părăsit Afganistanul după ce Statele Unite s-au angajat să reducă numărul trupelor de pe teritoriul ţării de la 13.000 la 8.600.

Planul pe termen lung al armatei americane este de retragere a tuturor trupelor în termen de 14 luni, dar doar în contextul în care condiţiile sunt respectate de talibani.

SUA îşi vor reduce trupele din Afganistan la mai puţin de 5.000 de militari  SUA au în prezent aproximativ 8.600 de militari în Afganistan.

SUA au în prezent aproximativ 8.600 de militari în Afganistan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite