Academiciana israeliano-rusă Elizabeth Tsurkov, primele declarații la nouă luni după ce a fost răpită VIDEO

0
Publicat:

Un post de televiziune irakian a difuzat un videoclip în care apare academiciana israeliană-rusă Elizabeth Tsurkov, care a fost răpită la Bagdad în urmă cu nouă luni. Autoritățile israeliene au dezvăluit abia în luna iulie că Tsurkov a fost răpită, dând vina pe militanții pro-iranieni după ce aceasta a dispărut fără urmă în Irak, la sfârșitul lunii martie, relatează The Guardian.

Postul de televiziune Al Rabiaa TV a difuzat luni videoclipul lui Tusurkov, care a fost distribuit pe canalele de Telegram ale grupurilor armate pro-iraniene din Irak, în care apare purtând o cămașă neagră și vorbind ebraică timp de puțin peste patru minute.

AFP nu a putut verifica în mod independent imaginile și a fost imposibil de stabilit când și unde a fost realizat materialul video și dacă a fost forțată să vorbească. 

Nici familia academicienei, nici autoritățile israeliene nu au făcut comentarii. 

Tsurkov menționează în declarațiile sale războiul dintre Israel și Hamas din Fâșia Gaza, care se desfășoară din 7 octombrie, de la atacurile grupării islamiste palestiniene. Ea mărturisește că este prizonieră de mai bine de șapte luni, fără a putea să-și identifice răpitorii sau locul în care se află. 

Elizabeth Tsurkov
Elizabeth Tsurkov a fost răpită în luna martie a acestui an. Foto Captură video X (Twitter)

Doctorandă la Universitatea Princeton, Tsurkov a afirmat în videoclipul cu pricina că a lucrat pentru agențiile de informații israeliene și americane în Siria și Irak. Ea a mai precizat că nu s-a depus niciun efort pentru eliberarea ei. 

La începutul lunii iulie, biroul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a acuzat gruparea teroristă Kataeb Hezbollah din Irak de răpirea acesteia, însă facțiunea a afirmat că nu este implicată în dispariția ei. 

Tsurkov, care a intrat, probabil, în Irak cu pașaport rusesc, a mers în această țară pentru a-și continua studiile. 

Ulterior, în luna iulie, guvernul irakian a afirmat că a demarat o anchetă privind dispariția ei, însă de la acea vreme nu a mai făcut niciun anunț. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite