Zelenski vrea sancționarea companiilor străine care oferă Rusiei componente pentru producţia de rachete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat marți seară măsuri restrictive extinse pentru a opri Rusia să producă rachete, indicând faptul că una dintre cele care au căzut asupra orașului său natal Krivoi Rog avea 50 de piese produse în alte state.

Volodimir Zelenski
11 persoane au murit în urma bombardamentului din orașul Krivoi Rog. FOTO Facebook (Arhivă)

De asemenea, liderul de la Kiev a declarat că oficialii ucraineni au vorbit marți cu reprezentanții din acele state și le-au oferit o listă de firme care ar trebui incluse pe lista măsurilor restrictive. 

Zelenski a transmis, totodată, faptul că în urma bombardamentului cu rachete asupra orașului său natal 11 persoane au murit, inclusiv un copil, iar peste 30 de oameni au fost răniți, conform unui comunicat publicat pe site-ul president.gov.ua.

Acest atac deliberat al Rusiei asupra unui oraş obişnuit nu face decât să dovedească încă o dată un adevăr simplu: împreună cu partenerii noştri, trebuie să ne asigurăm că există condiţiile fizice pentru a face imposibilă teroarea rusă”, a declarat Zelenski. 

„Când capacitatea Rusiei de a ne ataca oraşele şi satele va fi limitată fizic de scutul nostru aerian, doar atunci statul terorist va realiza că nu există alternative la pace pentru toţi ucrainenii şi la înfrângerea Rusiei”, a mai precizat liderul de la Kiev  

De asemenea, o condiție pentru a face imposibilă groaza provocată de Rusia este „distrugerea bazei pentru teroare, pentru producerea de noi rachete” rusești. 

Din nefericire, Rusia are încă capacitatea de a obţine componente esenţiale pentru producţia de rachete de la companii din întreaga lume, inclusiv de la companii din unele dintre ţările partenere. Aceste componente sunt apoi expediate în Rusia prin diferite rute. Dacă luăm, de exemplu, una dintre rachetele care a lovit astăzi Krivoi Rog, aproximativ 50 de componente din ea, în principal microelectronice, au fost fabricate în alte ţări”, a transmis președintele ucrainean. 

„Teroriştii ruşi încearcă să înşele lumea”

Toţi partenerii noştri au o listă de companii care furnizează Rusiei componente pentru ucidere. Noi avem această listă. Toată lumea înţelege, de asemenea, cum teroriştii ruşi încearcă să înşele lumea. Şi aşteptăm concluzii şi acţiuni rapide pentru a opri teroarea rusească cu rachete”, a declarat Zelenski. 

Ucraina a impus sancţiuni asupra tuturor companiilor din Rusia care produc rachete. Astfel de sancţiuni complete ar trebui impuse la nivel global împotriva tuturor acestora. Orice modalitate de eludare a sancţiunilor ar trebui să fie, de asemenea, pedepsită la nivel global. Controalele la exportul de componente critice trebuie să fie întărite la maximum posibil. Dacă cineva acţionează ca intermediar sau colaborează cu Rusia pentru ca teroriştii să poată continua să arunce în aer clădiri rezidenţiale şi să ucidă oameni, atunci astfel de entităţi, fie că este vorba de întreprinderi sau de guverne, merită un răspuns din partea lumii. O reacţie dură. Partenerii noştri au toate informaţiile în acest sens”, a mai precizat el. 

 „Este cu siguranţă mai ieftin să tăiem odată pentru totdeauna aprovizionarea cu componente teroriste decât să cheltuim în mod constant tot mai mulţi bani pentru rachete de apărare aeriană”, a adăugat Zelenski. 

Cu privire la contraofensivă, președintele ucrainean a anunțat „progrese”, însă a precizat faptul că bătăliile sunt foarte grele, în special „în faţa superiorităţii aeriene şi de artilerie a ocupanţilor”. 

  „Mulţumesc tuturor celor din societatea noastră care înţeleg că eliberarea ţării noastre de ocupanţi necesită acţiuni dure, eroice şi intense care, zi de zi, pas cu pas, dau puterea necesară ofensivei noastre”, a mai ținut să declare Zelenski în discursul său de marți seara.  

În plus, președintele ucrainean a ținut să-și exprime recunoștința față de SUA pentru noul ajutor militar, care a fost anunțat marți, de 325 de milioane de dolari. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite