Zelenski: Situaţia de pe front nu a suferit mari schimbări, inamicul continuă să terorizeze zonele de frontieră din Sumî, Harkov şi regiunea Donbas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luptele din regiunea Donbas sunt deosebit de crâncene                            FOTO Gettyimages
Luptele din regiunea Donbas sunt deosebit de crâncene                            FOTO Gettyimages

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni seara, în mesajul adresat naţiunii, că situaţia de pe linia frontului nu a suferit schimbări semnificative pe parcursul zilei, iar inamicul continuă să terorizeze zonele de frontieră din regiunea Sumy, oraşul Harkov şi regiunea Donbas.

Liderul ucrainean s-a referit la redresarea Ucrainei, arătând că nu se referă doar la refacerea zidurilor pe care le aveam, ci şi la ceea ce trebuie făcut în acest moment, şi i-a îndemnat pe partenerii Ucrainei să acţioneze acum.

„Situaţia de pe linia frontului nu a suferit schimbări semnificative pe parcursul zilei. Inamicul continuă să terorizeze zonele de frontieră din regiunea Sumy, oraşul Harkov şi regiunea, Donbas. Forţele armate ale Ucrainei răspund, pun presiune şi distrug potenţialul ofensiv al ocupanţilor zi de zi. Trebuie să îi înfrângem. Aceasta este o sarcină dificilă, necesită timp şi eforturi supraomeneşti. Dar nu avem alternativă - este vorba despre independenţa noastră, despre viitorul nostru, despre soarta întregului popor ucrainean”, a spus Zelenski, în mesaj. 

El a vorbit şi despre conferinţa dedicată redresării Ucrainei care are loc Lugano, în Elveţia.

”Atunci când se vorbeşte despre redresare, deseori se pune accentul în mod incorect. Nu este vorba doar despre ceea ce ar trebui să facem după victoria noastră sau în anii următori, ci şi despre ceea ce trebuie să facem chiar acum. Forţele ucrainene au eliberat mai mult de o mie de aşezări de la ocupanţi, iar altele noi se adaugă în fiecare săptămână. Acum, de exemplu, în sudul ţării noastre. Toate acestea au suferit distrugeri pe scară largă. Iar acest lucru înseamnă, de asemenea, nevoia de fonduri colosale pentru refacerea infrastructurii, pentru revenirea serviciilor sociale, pentru restabilirea unei vieţi economice normale. Numai în zonele eliberate există zeci de mii de case distruse”, spune liderul ucrainean. 

Zelenski menţionează că ”trebuie, de asemenea, să fie pregătim şcolile şi universităţile pentru noul an universitar pe întregul teritoriu liber al ţării şi în noile condiţii de ameninţare constantă, în special atacurile cu rachete”.

„Trebuie să ne pregătim deja pentru iarnă şi să facem totul pentru ca această iarnă să o trecem liniştiţi din punct de vedere energetic, în ciuda ameninţărilor pe care Rusia le creează în fiecare zi. O parte semnificativă a economiei a fost distrusă de ostilităţi şi de loviturile ruseşti, mii de întreprinderi au ieşit din afaceri. Iar acest lucru înseamnă o nevoie mare de locuri de muncă, de asigurare a prestaţiilor sociale în ciuda scăderii veniturilor fiscale. De aceea, redresarea Ucrainei nu se referă doar la ceea ce trebuie făcut mai târziu, după victoria noastră, ci şi la ceea ce trebuie făcut în acest moment. Şi trebuie să o facem împreună cu partenerii noştri, cu întreaga lume democratică. Faceţi-o acum!”, a spus Volodimir Zelenski. 

El a arătat că reconstrucţia statului nu înseamnă doar refacerea zidurilor pe care le aveam şi care au fost distruse de bombardamente.

”Ucraina trebuie să devină cea mai liberă, mai modernă şi mai sigură ţară din Europa - în toate sensurile cuvântului, în special în ceea ce priveşte mediul nostru. Sunt sigur că vom face acest lucru”, a spus liderul ucrainean.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Israelul şi Polonia îşi restabilesc relaţiile diplomatice

NATO lansează procesul aderării Suediei şi Finlandei

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite