Zelenski acuză Iranul că minte referitor la livrarea de drone: Doborâm 10 pe zi. E o colaborare teroristă

0
Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă seara Iranul că minte cu privire la livrarea de drone către Rusia.

Zelenski acuză Iranul că încă livrează drone / Foto: Profimedia
Zelenski acuză Iranul că încă livrează drone / Foto: Profimedia

„Doborâm cel puţin 10 drone iraniene pe zi", a spus Zelenski.

Acesta a spus că iranienii mint și că ei livrează în continuare drone. Potrivit lui Volodimir Zelenki, transporturile de armament către Rusia nu s-au oprit odată cu începerea războiului din Ucraina.

„Şi cu cât Teheranul minte mai mult, cu atât comunitatea internaţională va înţelege această colaborare teroristă între regimurile din Rusia şi Iran", a adăugat liderul de la Kiev, citat de dpa.

„Doar ieri (vineri - n.r.), au fost doborâte 11 drone Shahed", a adăugat Zelenski, în contextul în care armata ucraineană a informat la rândul său că a doborât până în prezent sute de drone kamikaze Shahed-136 de fabricaţie iraniană şi că suspectează că Rusia a comandat 2.400 de astfel de arme.

Pe de altă parte, după atacul încununat de succes al dronelor maritime ucrainene asupra Flotei ruse la Marea Neagră, în portul naval Sevastopol, în peninsula ucraineană Crimeea (anexată ilegal de Rusia în 2014 - n.r.), Ucraina a anunţat că vrea să achiziţioneze mai multe arme de acest tip.

„Vom începe o nouă campanie de strângere de fonduri săptămâna viitoare, vrem să strângem fonduri pentru o flotă întreagă de drone maritime. Scopul acestor drone este clar. Toată lumea a văzut deja cum funcţionează", a declarat sâmbătă seară Zelenski.

De la începerea invaziei ruse, la 24 februarie, Ucraina a creat platforma de internet United24, prin care au fost donate deja 220 de milioane de dolari pentru achiziţii de armament, potrivit Kievului.

Rușii, antrenați să folosească drone iraniene

Iranul a recunoscut sâmbătă că a furnizat drone Rusiei. Ministrul de Externe iranian, Hossein Amirabdollahian, a declarat că Moscova a primit un număr limitat de drone înainte de începerea războiului din Ucraina. Totuși, acesta a negat că țara a mai trimis arme după declanșarea invaziei.

Kievul şi Washingtonul au criticat recent folosirea de drone „kamikaze'' de fabricaţie iraniană în războiul din Ucraina, aminteşte dpa, care adaugă că, potrivit unor informaţii, Teheranul a trimis personal militar în peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, pentru a-i antrena pe militarii ruşi în folosirea dronelor şi pentru acordarea de asistenţă tehnică.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite