Zeci de mii de spanioli au ieșit în stradă pentru a cere demisia Guvernului

0
Publicat:

Manifestațiile au avut loc în mai multe oraşe ale Spaniei, inclusiv la Madrid, la apelul partidului de extremă-dreaptă Vox. Acesta consideră Guvernul Sanchez unul  ''al trădării, insecurităţii şi ruinei''.

Protestele au avut loc în mai multe oraşe ale Spaniei FOTO Profimedia
Protestele au avut loc în mai multe oraşe ale Spaniei FOTO Profimedia

Circa 25.000 de persoane, potrivit poliţiei, s-au adunat în Piaţa Colon din centrul Madridului. ''Avem un guvern care conduce împotriva oamenilor, care scade pedepsele de închisoare pentru crime, care dezarmează poliţia'', a spus în discursul său la protest liderul Vox, Santiago Abascal.

Acesta din urmă a făcut astfel referire la planificata eliminare din Codul Penal a delictului de nesupunere, pentru care 9 responsabili separatişti catalani au fost condamnaţi în urma tentativei de secesiune a Cataloniei din 2017, potrivit Agerpres.

Minoritar în parlamentul de la Madrid, guvernul lui Sanchez este captiv unor negocieri permanente cu separatiştii catalani sau basci pentru a-şi putea trece actele normative.

Abascal a evocat şi ''dublarea agresiunilor sexuale după venirea la putere a lui Sanchez şi a unei ministre nebune care a făcut o lege cu binecuvântarea guvernului, a stângii politice şi mediatice care a scos (din închisori) violatori şi pedofili''. El s-a referit aici la faimoasa lege aşa-numită ''numai un da este un da'', care instituie obligaţia consimţământului explicit pentru un act sexual, în caz contrar acesta poate fi considerat viol, dar care la alte capitole a redus pedepsele în cazul altor delicte sexuale.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a fost numit vineri preşedinte al Internaţionalei Socialiste (IS), la congresul acestei organizaţii care s-a încheiat duminică la Madrid, el fiind unicul candidat.

Decizia sa de a candida pentru acest post, unul relativ puţin vizibil, a fost interpretată în Spania, mai ales de către presă, drept un semn al intenţiei sale de a folosi această organizaţie ca pe o trambulină personală către un post internaţional mai important dacă - aşa cum prezic sondajele - formaţiunea sa Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) va pierde alegerile legislative de la sfârşitul anului viitor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite