Viktor Orban, vizită surpriză în Ucraina. Ce urmărește premierul maghiar

0
0
Publicat:

Premierul ungar Viktor Orban se va deplasa, marţi, la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează Reuters. Aceasta va fi prima vizită a liderului maghiar în Ucraina de la începutul războiului cu Rusia în februarie 2022.

Viktor Orban FOTO EPA EFE (2) jpg

Nici anturajul lui Viktor Orban şi nici cel al lui Volodimir Zelenski nu au făcut niciun comentariu pe această temă.

Orban, cel mai proeminent critic al UE și NATO al ajutorului militar pentru Kiev și unul dintre puținii lideri occidentali care s-au întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin de la invazia din 2022, vizitează Ucraina la o zi după ce țara sa și-a asumat președinția rotativă a UE. Consiliu.

Prim-ministrul Ungariei se opune în mod regulat ajutorului financiar acordat Ucrainei. În decembrie, în timpul votului privind decizia de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina — o etapă importantă pe calea țării către aderarea deplină la UE — premierul ungar a părăsit sala pentru a nu vota împotrivă.

Guvernul lui Orbán a respins șapte decizii legale susținute de celelalte 26 de state membre UE, care prevăd alocarea a 6,6 miliarde de euro aferente furnizării de arme către Ucraina. De asemenea, politicianul a făcut în mod repetat declarații anti-ucrainene și a declarat că Rusia are avantaje militare și a cerut încetarea focului.

Budapesta își justifică atitudinea dură față de Ucraina prin faptul că Kievul nu își îndeplinește cerințele de garantare a drepturilor minorității maghiare în țară. Criteriile de aderare la UE includ drepturile minorităților. Aproape toți liderii UE, cu excepția lui Orbán, au vizitat Kievul de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

El este, de asemenea, unul dintre cei doi oficiali europeni de rang înalt – împreună cu cancelarul austriac Karl Nehhammer – care s-au întâlnit cu Putin în această perioadă.

Viktor Orban şi Volodimir Zelenski au avut discuţii săptămâna trecută în marja unui summit european la Bruxelles, în cadrul căruia a fost semnat un pact de securitate între UE şi Ucraina.

Potrivit unor surse, ca răspuns la încercările de a împiedica Ungaria să preia președinția UE, Orbán a promis celorlalți lideri să respecte în mod responsabil legislația UE.

Purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene, Peter Stano, a declarat că faptul că Ungaria a început să prezideze Consiliul UE de la 1 iulie nu va afecta formarea agendei Uniunii. Potrivit acestuia, Budapesta nu va avea puterile corespunzătoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite