„Patrioți pentru Europa”, noul grup politic inițiat de Ungaria în Parlamentul European

0
0
Publicat:

Se promite că preluarea Președinției semestriale a Consiliului UE de către Ungaria va fi precedată, înainte de 1 iulie, de o „mișcare spectaculoasă”, relevantă în contextul ridicării extremei-dreapta, suveranistă, ultra-naționalistă și xeneofobă. Am crezut o clipă că era doar un mic truc PR de a ține trează atenția celor câțiva colegi de presă rămași la Bruxelles pentru a face ultimele materiale de vară, imediat după ce se vor anunța rezultatele exploziilor politice ce se prevăd în Franța.

Picture Unteanu1 png

Ne-am înșelat deoarece, într-o conferință de presă, Prim Ministrul Viktor Orban lansează o bombă realmente foarte interesantă fiindcă detonează un proces care s-ar putea să reunească adepții necesari pentru formarea unui nou pol de presiune în Parlamentul European.

Picture2 Unteanu png

Deocamdată, alături de liderii a două partide extrem de influente și, mai ales, extrem de vocale în spațiul european, Orban a anunțat formarea grupului politic „Prietenii Europei”, deocamdată doar alături de Partidul austriac al Libertății condus de Herbert Kick și de partidul populist ANO din Cehia condus de Andrej Babis: „Ne-am asumat responsabilitatea de a lansa această nouă platformă și nou grup parlamentar. Vreau să fie clar că acesta este scopul nostru...A început schimbarea politică în Europa!...Popoarele europene doresc trei lucruri: pace, ordine și dezvoltare economică. Tot ceea ce primesc din partea actualei elite de la Bruxelles este războiul, migrația și stagnarea. În această situație, este datoria noastră să punem în aplicare dorința votanților. Cele trei partide și-au unit azi forțele ...scopul nostru este de a deveni cel mai puternic grup politic de dreapta...Vom schimba politicile europene astfel încât, din nou, ele să fie în slujba națiunilor și popoarelor noastre”.

Interesant deoarece se anunță astfel extinderea orizontului de afilieri posibile pentru actualele și, mai ales, viitoarele partide care vin pe culoarul deja neașteptat de populat al extremei dreapta. Mai ales că avem deja perspectiva imediată a unei victorii istoric e anunțată în Franța și care, pentru prima oară în istoria acestei țări după cel de-al Doilea Război Mondial, ar putea propulsa un Prim Ministru și, mai departe, pregăti preluarea președinției de doamna Le Pen în 2027.

Până în acest moment, în Parlamentul European, în această zonă de preferințe politice, există grupul ECR (Europenii conservatori și reformiști), influent și cu 83 de membri  și ID (Identitate și Democrație), acesta din urmă cel mai radical dintre grupurile de extremă dreapta și, cel puțin până acum, cel mai puțin influent. În plus, dar fără să stârnească multe emoții deoarece există foarte multe dubii că inițiativa va rezista în timp, germanii din Afd și bulgarii din Revival au spus și ei că vor să formeze un nou grup, însă reacțiile străzii în Germania, violente din partea grupurilor anti-fasciste, scad din puterea de atractivitate a inițiativei.

Cine însă va dori să se alia cu noul Grup al Patrioților  care, cum îmi spunea o sursă foarte bine informată, ar putea să lanseze un mesaj identitar în care să se prezinte ca exponenții cei mai autorizați ai acestei ideologii în zona centrului și estului european. De-abia asta l-ar face un partener credibil pentru asocierea la scară superioară de care vorbea Marine la Pen de mai mult timp, inclusiv într-un interviu dat pentru „Adevărul”.

Deocamdată asistăm la o mișcare de deschidere cu anunțul primei licitații. Foarte rapid urmează negocierile deoarece preopinenții știu că nu pot exista prea multe partide de același gen care să lupte pe același coridor. De acum, să vedem ce va vrea electoratul și cum vor reacționa chiar și partidele noastre politice în cazul în care vor reuși vreodată să discute altceva decât despre cum s-și împartă scaunele de pe nisipul mereu mișcător din spațiul carpato-dâmbovițeaneo-pontic.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite