Viktor Orban, un cal troian al lui Putin? Premierul ungar califică războiul din Ucraina drept o „operaţiune militară” şi vorbeşte despre „propuneri periculoase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban FOTO EPA-EFE
Viktor Orban FOTO EPA-EFE

Premierul ungar Viktor Orban susţine că „pe masa NATO” se află „propuneri periculoase” privind răspunsul la războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

„Pe masa NATO se află propuneri periculoase”, a spus Orban după o discuţie avută luni cu preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel.

„Săptămâna trecută nu a fost deloc uşoară, dar săptămâna aceasta va fi şi mai dificilă”, a adăugat şeful Guvernului ungar, referindu-se la summiturile NATO şi UE programate joi şi vineri.

Potrivit lui Orban, unele state membre au vehiculat din nou ideea impunerii unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei. În plus, premierul ungar a vorbit despre războiul din Ucraina ca fiind o „operaţiune militară”, exact termenul pe care Vladimir Putin îl impune în Rusia.

„NATO este o alianţă de apărare. Suntem capabili să ne protejăm reciproc - de fapt, este datoria noastră să o facem - , dar nu este misiunea NATO să se implice într-o operaţiune militară în afara teritoriului său. Poziţia Ungariei este clară: nu vrem să trimitem soldaţi sau arme dincolo de teritoriul NATO”, a spus Orban, citat de MTI şi Agerpres.

Zona de exlcudere aeriană este cerută insistent de Ucraina, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a refuzat să-i dea curs, argumentând că acest lucru ar însemna un război între NATO şi Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite