VIDEO Mii de simpatizanţi ai mişcării populiste PEGIDA, marş anti-imigranţi la Dresda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitingul populiştilor de la Pegida, la Dresda FOTO AFP
Mitingul populiştilor de la Pegida, la Dresda FOTO AFP

Aproape 20.000 de persoane s-au adunat, luni seara, într-o piaţă din centrul Dresdei la apelul Patrioţilor Europeni împotriva Islamizării Occidentului (PEGIDA în germană), înfiinţată pe 20 octombrie 2014 în acelaşi loc.Serviciile secrete germane urmăresc cu atenţie organizaţia extremistă.

Mai multe mii de simpatizanţi şi adversari ai mişcării populiste germane PEGIDA, în prima linie a nemulţumirii faţă de afluxul de refugiaţi din ţară, s-au înfruntat luni seară la Dresda cu ocazia primei aniversări a acestei formaţiuni, transmite AFP. 

 Potrivit presei germane, aproape 20.000 de persoane s-au adunat într-o piaţă din centrul Dresdei la apelul Patrioţilor Europeni împotriva Islamizării Occidentului (PEGIDA în germană), înfiinţată pe 20 octombrie 2014 în acelaşi loc.

Numărul participanţilor a reprezentat dublul prezenţei la mitingurile din ultimele două săptămâni, însă departe de recordul înregistrat de PEGIDA la 12 ianuarie, cu 25.000 de persoane prezente. Organizatorii se aşteptau la 50.000 de protestatari.

În acelaşi timp, circa 13.000 de contramanifestanţi au participat la diferite marşuri în oraş pentru a denunţa această mişcare populistă, potrivit estimărilor universităţii.

"Rezistenţă! Rezistenţă!", au scandat simpatizanţii PEGIDA sau "Noi suntem poporul!", folosind celebrul slogan al manifestaţiilor contra dictaturii comuniste din fostul RDG, de la sfârşitul anului 1989.

"Merkel, afară!", se putea citi pe o pancartă. Cancelarul german a devenit ţinta predilectă a simpatizanţilor PEGIDA din cauza politicii sale de deschidere în faţa a sute de mii de migranţi în ultimele luni, pe care mişcarea populistă o consideră o ameninţare pentru Germania.

Ţara aşteaptă în 2015 până la un milion de solicitanţi de azil, un record.

Liderul PEGIDA, Lutz Bachmann, a afirmat luni seară în faţa mulţimii că Angela Merkel este un "dictator" şi a cerut ca Dresda — bastion istoric al PEGIDA — să devină "centrul rezistenţei" la politica guvernului german.

Contramanifestanţii s-au îndreptat spre mitingul PEGIDA, în mijlocul unei importante desfăşurări a forţelor de ordine pentru a evita ciocnirile violente între cele două tabere.

O scurtă altercaţie a avut loc în primele ore ale serii când simpatizanţi şi adversari ai PEGIDA au aruncat cu artificii unii împotriva celorlalţi, înainte ca poliţia să disperseze mulţimea, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse. 

 Serviciul german pentru securitatea internă (BFV) supraveghează cu atenţie mişcări antiislam precum Pegida, anunţă Ministerul german de Interne, la o săptămână după ce manifestanţi au afişat o spânzurătoare pentru lideri politici germani, relatează ziarul Le Figaro.

"Incidentul relevă riscul creşterii potenţialului de agresivitate", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne.

Mişcarea Pegida organizează săptămânal manifestaţii în Germania. La ultimul protest, manifestanţi au afişat o spânzurătoare pentru lideri politici germani, inclusiv pentru Angela Merkel.

"Serviciile de informaţii interne, atât la nivel federal cât şi la cel al landurilor, supraveghează atent acest fenomen", adaugă oficialul citat.

Henriette Reker, o candidată susţinută de Uniunea Creştin-Democrată, partidul cancelarului Angela Merkel, a fost grav rănită, sâmbătă, într-un atac comis de un bărbat care se opune sosirii imigranţilor extracomunitari.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite