VIDEO Evadare ca-n filme: a luat ostatici patru gardieni şi a aruncat în aer cinci uşi ale unei închisori din Lille

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a folosit explozibilul pe care i l-a pasat soţia lui în timpul unei vizite, susţin anchetatorii FOTO AFP
Bărbatul a folosit explozibilul pe care i l-a pasat soţia lui în timpul unei vizite, susţin anchetatorii FOTO AFP

Unul dintre cei mai cunoscuţi deţinuţi francezi, Redoine Faid, a evadat în mod spectaculos dintr-o închisoare din Lille, după ce a dinamitat mai multe uşi şi a luat ostatici patru gardieni. Pe numele bărbatului a fost emis un mandat european de arestare, care va fi transmis „pe întreg teritoriul spaţiului Schengen”.

Faid, care a scris şi o carte despre cum e să fii un infractor în suburbiile franceze, a luat ostatici, sâmbătă dimineaţă, patru gardieni ai închisorii Sequedin din Lille, aflată la 15 km de graniţa cu Belgia. Apoi, a dinamitat cinci uşi de închisoare, folosind explozibilul pe care i l-a pasat soţia lui în nişte batiste, scrie „The Telegraph“.

După ce i-a eliberat pe gardieni, bărbatul de 40 de ani a fugit cu ajutorul unei maşini care îl aştepta în apropierea închisorii. Autovehiculul a fost găsit incendiat câteva ore mai târziu într-o localitate la sud de Lille. Poliţia franceză încearcă acum să dea de urma celui de-al doilea vehicul. „S-a întâmplat foarte repede. E evidwent că a fost foarte bine organizat. Încă încercăm să punem datele cap la cap”, a spus un oficial francez.

Avocatul lui Faid, Jean-Louis Pelletier, le-a spus jurnaliştilor de la „Le Parisien” că nu se miră că clientul său „extrem de inteligent” a reuşit să evadeze.

Spectaculoasa evadare i-a atras atenţia şi ministrului francez de Justiţie, Christiane Taubira, care a vizitat închisoare pentru a se convinge cum s-au derulat întâmplările. „Evident, căutările vizează iniţial Belgia, deoarece avem o graniţă comună, dar se întind pe întregul spaţiul Schengen şi dincolo de acesta”, a declarat Christiane Taubira, informează AFP. Ministrul francez a mai spus că va mobiliza şi Interpolul în acest caz.

Redoine Faid era închis pentru tentativă de atac armat, în mai 2010, soldată cu moartea unei poliţiste în vârstă de 26 de ani. Bărbatul a fost arestat în iunie 2011, în apropiere de Lille, după şase luni de căutări.

Evadare spectaculoasă din penitenciarul oraşului francez Lille

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite