VIDEO După o noapte albă, diplomaţii din aproape 200 de ţări au salvat Acordul de la Paris privind schimbările climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
katowice

Diplomaţii din aproape 200 de ţări au ajuns la o înţelegere pentru a menţine Acordul de la Paris privind schimbările climatice prin adoptarea unui set detaliat de reguli care să ajute la implementarea sa, relatează site-ul publicaţiei The New York Times.

 Înţelegerea, convenită în urma unei nopţi întregi de negocieri care a avut loc în oraşul polonez Katowice, va cere ulterior fiecărei ţări din lume să urmeze un set uniformizat de măsuri standard pentru a îşi măsuri emisiile de gaze. De asemenea, ţările trebuie să îşi reducă emisiile până la următoarea rundă de discuţii, care va avea loc în anul 2020.

Conferinţa care s-a încheiat cu o întârziere de 24 de ore faţă de planul prevăzut, nu a obţinut totuşi angajamente noi din partea unor state în vederea atingerii obiectivelor lor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, insuficiente în acest stadiu al schimbărilor climatice.

"A fost un drum lung (...) nu a fost o sarcină uşoară", a declarat polonezul Michal Kurtyka, preşedinte al COP24.

"Impactul acestui pachet de măsuri este pozitiv pentru lume. Ne apropie puţin mai mult de realizarea ambiţiilor acordului de la Paris", a adăugat el.

Acordul mai cere ţărilor dezvoltate să fie mai clare în privinţa ajutorului pe care intenţionează să îl ofere ţărilor mai puţin dezvoltate pentru a avea mai multă energie nepoluantă şi să-şi construiască rezistenţă împotriva dezastrelor naturale.

Statele Unite au fost de acord cu înţelegerea, în pofida ameninţărilor preşedintelui Donald Trump privind retragerea Washingtonului din Acordul de la Paris. Cu toate acestea, SUA nu se pot retrage în mod formal din Acord până în 2020.

 Observatorii au informat că negociatorii americani au lucrat constructiv cu China pentru regulile privind transparenţa.

Mulţi din participanţii la Conferinţa privind Schimbările Climate şi-au exprimat dezamăgirea, considerând că aceste măsuri sunt capabile doar pe jumătate să combată o criză climatică. Emisiile de gaze cu efecte de seră sunt încă în creştere, iar milioane de oameni încă se află în ţări care sunt în pericol de secetă, inundaţii şi focuri de vegetaţie.

Susţinătorii înţelegerii, cu toate acestea, speră că noile reguli vor ajuta la construirea încrederii şi cooperării între state.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri