Verdict în megaprocesul lui Ridouan Taghi, cel mai temut traficant de droguri din Olanda. Tribunalul va fi păzit de armată

0
Publicat:

Extrădarea lui Ridouan Taghi, în 2019, din Emiratele Arabe Unite în Olanda, a dat startul unuia dintre cele mai mari procese din istoria Olandei. Dosarul acestui caz a depășit acum 100.000 de pagini, potrivit dutchnews.nl.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Justiţia olandeză pronunţă marţi verdictul într-un megaproces care implică 17 acuzați, șase crime și pe presupușii lideri ai uneia dintre cele mai violente bande criminale din istoria Olandei, informează Agerpres.

Ridouan Taghi, în vârstă de 46 de ani, este născut în Maroc. Cândva cel mai căutat om din Olanda, el este acuzat că a condus una dintre cele mai mari operațiuni de trafic de droguri din Europa. Împreună cu alți 16 inculpați, Ridouan Taghi este autorul a șase „lichidări”, așa cum sunt cunoscute în limba olandeză crimele între bande, plus patru tentative de omor, de planificarea altor atacuri și de apartenența la o organizație criminală. Crimele au fost comise între 2015 şi 2017 şi au vizat în principal indivizi bănuiţi de membrii bandei că deveniseră informatori ai poliţiei.

Acuzarea consideră o eroare asasinarea unui anume Hakim Changachi în 2017, la Utrecht. La scurt timp după aceea, unul din presupuşii membri ai reţelei, identificat ca „Nabil B.”, s-a predat poliţiei, acceptând să depună mărturie. A urmat un nou val de violenţe care au şocat ţara: trei oameni din anturajul lui Nabil B. au fost ucişi: fratele său, în 2018, avocatul său, Derk Wiersum, în 2019, şi cunoscutul jurnalist Peter R. de Vries, considerat confidentul său, în 2021.

Cazul lui a inspirat şi o platformă de streaming olandeză să realizeze un film serial purtând acelaşi nume, „Mocro Maffia”.

Ridouan Taghi, facebook

A fost mobilizată armata pentru a păzi tribunalul

Procesul, supranumit „Marengo”, este unul fără precedent în Olanda, potrivit observatorilor, fiind mobilizată armata pentru a păzi tribunalul în timpul şedinţelor, la care procurorii şi judecătorii sunt conduşi în maşini blindate. Şedinţa are loc la un tribunal de înaltă securitate, cunoscut ca „Buncărul”, în apropiere de Amsterdam.

Ridouan Taghi a negat toate acuzaţiile, susţinând că banii cheltuiţi pentru ceea ce a numit „un simulacru de proces” ar fi trebuit investiţi mai bine în educaţie, sănătate şi pregătirea poliţiei, a relatat ziarul Het Parool.

Măsurile de securitate au fost luate pentru că, aşa cum afirmă parchetul, Ridouan Taghi a continuat să-şi conducă reţeaua, transmiţându mesaje unor complici din exteriorul închisorii de înaltă securitate din Olanda în care se afla.

Care sunt cei mai importanţi inculpaţi

Parchetul cere închisoare pe viaţă împotriva lui Ridouan Taghi şi a altor cinci persoane şi pedepse între cinci şi 26 de ani de închisoare pentru ceilalţi. Vă prezentăm în continuare care sunt principalii acuzaţi.

Ridouan Taghi s-a născut în Maroc și s-a mutat cu familia sa în Olanda la o vârstă fragedă. A crescut în Vianen, în apropiere de Utrecht, și s-a implicat în Bad Boys, o bandă de tineri care opera în Utrecht și în împrejurimi. În 1992, a fost arestat pentru prima dată pentru jaf și posesie de arme.

Said Razzouki, presupusa mână dreaptă a lui Taghi, s-a născut, de asemenea, în Maroc și s-a mutat în Olanda la o vârstă fragedă. Potrivit procurorilor, acesta a lucrat îndeaproape cu Nabil Bakkali pentru a organiza multe dintre crime.

Nabil Bakkali s-a născut în Olanda, din părinți de origine marocană. El obișnuia să joace șah cu Taghi, care în cele din urmă i-a oferit un loc de muncă ca paznic. În urma unei crime ratate, Bakkali s-a predat la poliție și a devenit martor al Coroanei. El riscă 10 ani de închisoare.

Mohamed Razzouki, fratele lui Said Razzouki, este un alt inculpat dintre cei șase care riscă o condamnare pe viață, printre altele, pentru uciderea lui Hakim Changachi. Changachi, membru al unei alte familii criminale, a fost ucis într-un caz de confuzie de identitate.

Achraf B., precum și frații Mario R. și Mao R. riscă, de asemenea, pedepse pe viață. Ceilalți bărbați riscă pedepse cuprinse între aproape șase și 27 de ani.

Ridouan Taghi se va reprezenta singur la acest proces. Inez Weski, unul dintre avocaţii săi, a fost arestată în aprilie 2023, fiind bănuită că şi-a ajutat clientul să comunice cu lumea exterioară. Mai mulţi avocaţi numiţi ulterior au demisionat, afirmând că nu au avut timp să se pregătească, iar Taghi a decis să-şi asigure singur apărarea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite