UPDATE Atac armat într-un liceu din Franţa, mai mulţi răniţi. Un elev a fost arestat cu mai multe arme asupra sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un schimb de focuri a avut loc, joi la prânz, în liceul Alexis de Tocqueville din Grasse (Alpes-Maritimes). Ministerul francez de Interne a anunţat că în incident au fost rănite opt persoane, între care şi directorul instituţiei de învăţământ. Suspectul principal este un elev al liceului, în vârstă de 17 ani, care a fost arestat iar aasupra sa s-au găsit mai multe arme.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Interne, Pierre-Henry Brandet, a revenit asupra bilanţului atacului armat de la Grasse, precizând că trei persoane au fost rănite şi una este în stare de şoc, relatează BFMTV.

 Anterior, Brandet afirmase că sunt opt răniţi. Victimele au fost identificate drept Julien, un adolescent de 16 ani, Akram, de 17 ani şi directorul liceului.

O elevă de 18 ani, Laura, este în stare de şoc.

Între timp, preşedintele Consiliului Regional din Provence-Alpes-Côte d'Azur a anunţat că autorităţile nu privilegiază pista terorismului în atac.

 Autorităţile au închis toate instituţiile şcolare din localitate, iar părinţii au fost rugaţi să nu meargă să îşi ia copiii.

Ministrul Educaţiei, Najat Vallaud-Belkacem, va merge la liceul unde a avut loc atacul.

Autorul atacului, un elev al liceului, a fost arestat

Forţele de ordine au reţinut un suspect, un adolescent de 17 ani. Băiatul, elev al liceului, care nu avea cazier penal, ar fi avut asupra sa o puşcă, un pistol, un revolver şi două grenade.

Liceanul nu ar fi avut nici un complice, ar fi acţionat singur, deşi poliţia declarase iniţial că o a doua persoană suspectă ar fi reuşit să fugă.

Directorul a fost împuşcat în braţ şi alţi doi au fost răniţi de focuri de armă de vânătoare. Ceilalţi cinci au fost răniţi cel mai probabil în busculada care a urmat. Adolescentul ar fi avut o dispută cu directorul liceului, pe care l-ar fi vizat în atac.

  Profilului suspectului, Killian B, este îngrijorător. Elevul era fascinat de atacurile asupra şolilor din SUA, inclusiv cel de la Universitatea din Columbia. Fotografiile publicate pe Facebook sunt morbide şi sataniste. Înainte de atac, suspectul a publicat o fotografie sumbră pe Facebook.

Elevul a venit la şcoală puternic înarmat. După arestarea lui, anchetatorii au găsit asupra sa o puşcă, două pistoale, o grenadă şi falsă grenadăs. Asupra sa, într-o pungă, anchetatorii au mai descoperit mai multă muniţie. 

Sistemul de avertizare şi informare a populaţiei a fost declanşat.

Pe Twitter, Ministerul de Interne a raportat un "eveniment de securitate publică" şi a cerut populaţiei să "urmeze sfatul autorităţilor locale." Utilizatorii aplicaţiei de avertizare  şi informare a populaţiei (SAIP) a primit o "alertă de atac".

Forţele de intervenţie ale poliţiei franceze (RAID) sunt la faţa locului şi o persoană a fost arestată, iar o alta ar fi fugit, potrivit postului BFM TV. Şi serviciile de urgenţă s-au deplasat la liceu.

Împuşcăturile au avut loc după ce o persoană a pătruns în liceu, potrivit martorilor.

 Un bărbat aflat în posesia mai multor arme a deschis focul, vizându-l îndeosebi pe directorul liceului Tocqueville. 

Directorul şi încă o persoană au fost rănite uşor. Şcoala se află la câţiva kilometri distanţă de Cannes.

Serviciile de urgenţă din Grasse, sudul Franţei, i-au avertizat pe Twitter pe locuitori să rămână în case, iar guvernul francez a lansat o alertă de atac terorist prin intermediul aplicaţiilor de telefon după incidentul din Grasse. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite