Uniunea Europeană și Statele Unite, mai aproape de a încheia un acord privind împrumutul de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina

0
Publicat:

Uniunea Europeană și Statele Unite sunt pe punctul de a se pune de acord cu privire la împărțirea contribuțiilor pentru un împrumut în valoare de 50 de miliarde de dolari acordat Ucrainei, potrivit declarațiilor făcute pentru POLITICO de doi oficiali care cunosc procedurile.

FOTO SHUTTERSTOCK (Arhivă)
FOTO SHUTTERSTOCK (Arhivă)

Bruxellesul și Washingtonul ar acorda câte 20 de miliarde de dolari Kievului, conform unei schițe a acordului care va fi analizată miercuri în cadrul reuniunii miniștrilor de finanțe din G7 de la Rio de Janeiro, Brazilia. 

Regatul Unit, Japonia și Canada ar acoperi restul împrumutului. 

Dacă acordul va fi încheiat, alianța occidentală va putea oferi împrumutul Ucrainei înainte de termenul limită pe care și l-a asumat pentru sfârșitul anului. Guvernele au spus anterior că împrumutul ar putea fi folosit în mai multe scopuri, inclusiv pentru apărare sau nevoi umanitare. 

În cursul lunii iunie, liderii G7 au căzut de acord să ofere împrumutul în valoare de 50 de miliarde de dolari, care va fi garantat cu veniturile din dobânzile generate de cele peste 250 de miliarde de euro active ruseşti îngheţate. Cea mai mare parte a activelor sunt în custodia Euroclear, companie cu sediul la Bruxelles. 

Cu toate acestea, neînțelegerile dintre aliați privind împărțirea împrumutului au paralizat procesul. 

Cea mai sensibilă problemă este că se așteaptă ca SUA să implice Congresul dacă împrumutul este văzut ca fiind de natură să pună în pericol banii contribuabililor americani, sporind temerile că procesul va dura mai mult decât termenul limită, au declarat oficiali la curent cu discuțiile. 

Pentru a evita un astfel de risc, Washingtonul încearcă să primească asigurări din partea Uniunii Europene că activele rusești vor rămâne înghețate până când împrumutul va fi rambursat integral. 

Blocul comunitar a propus să se scrie în lege că activele vor fi înghețate până când Moscova va rambursa Kievului viitoarele despăgubiri de după război, au declarat doi diplomați UE pentru sursa citată. 

Comisia Europeană nu a propus propriul text pentru a transpune acordul G7 în legislația UE din pricina incertitudinii care persistă cu privire la contribuția exactă a acesteia la împrumut. Cu toate acestea, la Bruxelles există speranța că acest lucru s-ar putea întâmpla chiar miercuri.   

Activele înghețate sunt incluse pe lista subiectelor posibile de pe ordinea de zi a reuniunii săptămânale de miercuri a ambasadorilor UE, conform unui proiect de ordine de zi consultat de POLITICO. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite