Ungaria îşi va închide frontiera cu Croaţia începând de sâmbătă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria îşi va închide frontiera cu Croaţia începând de sâmbătă de la ora 0.00 (1.00, ora României), a anunţat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, citat de agenţia de presă MTI.

Decizia a fost anunţată după o întâlnire a cabinetului de securitate naţională care a avut loc vineri, fiind convocată de premierul ungar, Victor Orban, în cursul aceleaşi zile. Ministrul de Externe a precizat că Guvernul ungar va lua măsuri similare şi în ceea ce priveşte frontiera cu Serbia.

El a precizat că punctele oficiale de frontieră vor funcţiona în continuare, dar măsurile de securitate vor fi consolidate. Szijjarto a adăugat că ambasadorul Croaţiei în Ungaria şi miniştrii de Externe ai ţărilor învecinate au fost informaţi despre decizia Guvernului ungar de a închide frontiera cu Croaţia.

Întâlnirea de cabinet a fost convocată vineri de premierul ungar, aflat în drum spre Budapesta de la Bruxelles, unde a avut loc joi un summit al Consiliului European organizat pe tema crizei migraţiei.

Potrivit lui Orban, în urma summitului de joi la care au participat premierii statelor UE, s-au înregistrat progrese serioase în privinţa unui acord cu Turcia privitor la situaţia refugiaţilor, dar nu a existat încă nicio decizie în privinţa închiderii frontierei dintre Grecia şi Turcia, una dintre propunerile Ungariei lansate în cadrul summitului.

În acest context, premierul ungar a adăugat că cea mai importantă propunere dintre cele şase ale Ungariei a eşuat.

Joi, înainte de întâlnirea UE, Viktor Orban avertiza asupra posibilităţii de a închide frontiera cu Croaţia.

"În caz de necesitate, Ungaria este pregătită să blocheze frontiera cu Croaţia în doar o oră, deşi cea mai bună soluţie ar fi blocarea frontierei Greciei", declarase premierul ungar.

În contextul crizei extracomunitarilor, Ungaria a luat măsuri extreme antiimigraţie, inclusiv prin construirea unui gard metalic la frontiera cu Serbia, la cea cu Croaţia şi pe un segment al celei cu România.

Potrivit poliţiei naţionale ungare, 7.081 de persoane au fost reţinute, marţi, de autorităţi pentru traversare ilegală a frontierelor, cele mai multe provenind de la graniţa cu Croaţia. Doar opt persoane traversaseră ilegal graniţa cu Serbia.

De la începutul anului, 373.490 de imigranţi au pătruns în Ungaria ilegal prin frontiera zonei Schengen, provenind din Croaţia sau Serbia. Poliţia ungară a deschis dosare împotriva a 703 persoane pentru încălcarea frontierelor, inclusiv pentru 22 de persoane care au avariat gardul de la frontieră.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite