Un radical islamist care plănuia un atac la Catedrala Notre Dame a fost reținut în Franța

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoana reținută este un cetăţean egiptean în vârstă de 62 de ani, a informat ziarul Le Journal de Dimanche.

Gabriel Attal. Foto: EPA-EFE
Gabriel Attal. Foto: EPA-EFE

Angajații Direcției Generale de Securitate Internă (Informații interne) din Franța au reținut un bărbat în regiunea capitalei, fiind suspectat că ar pregăti un atac la Catedrala Notre Dame, a relatat ziarul Le Journal de Dimanche.

Potrivit publicației, vorbim despre un cetățean egiptean în vârstă de 62 de ani. Anchetatorii susțin că a menținut legătura cu organizația teroristă „Statul Islamic” (IS). Bărbatul a fost reținut pe 5 martie, iar pe 8 martie a fost acuzat de participare la activitățile unei organizații teroriste. Reținerea acestui bărbat, „care plănuia un atac terorist împotriva unei instituții religioase”, a fost raportată pe 20 martie, dar abia acum au apărut în presă mai multe informații despre incident.

În ultimele trei săptămâni, potrivit Ministerului franceaz al Afacerilor Interne, cinci persoane au fost reținute - fiecare pe un dosar separat - în legătură cu suspiciunea de pregătire a unui atac terorist. Se spune că toți cei cinci ar avea legături cu IS, inclusiv un tânăr de 14 ani care plănuia un atac asupra unui centru comercial din Lille.

O sursă anonimă din serviciul de informații a declarat publicației că analiștii suspectează mari organizații teroriste, precum ISIS sau al-Qaeda, că ar pregăti atacuri teroriste înainte sau în direct în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris.

Pe 24 martie, premierul francez Gabriel Attal a anunțat că autoritățile republicane au ridicat la cel mai mare nivel, gradul amenințării teroriste din țară, după o ședință a Consiliului Național de Apărare, organizată la Palatul Elysee în legătură cu atacul terorist de la Crocus. (Rusia).

La rândul său, șeful Ministerului Afacerilor Interne al Republicii, Gerald Darmanin, a declarat ulterior că Franța se confruntă cu un nivel fără precedent de amenințare teroristă. Potrivit acestuia, țara previne „un atac terorist la fiecare două luni”. Înainte de sărbătorirea Paștelui Catolic, Darmanin a ordonat întărirea măsurilor de securitate în apropierea instituțiilor religioase din țară. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite