Un mafiot italian fugar, Edgardo Greco, găsit după 16 ani: făcea pizza în Franța

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edgardo Greco a fost căutat pentru uciderea a doi frați și încercarea de a ucide un alt bărbat în 1991, conform BBC.

Edgardo Greco FOTO Twitter
Edgardo Greco FOTO Twitter

Un criminal mafiot italian condamnat și fugit din 2006 a fost prins în Franța, ascuns „la vedere” ca pizzar, cu o vechime de cel puțin trei ani în această branșă a industriei alimentare. Capturarea lui Edgardo Greco la Saint-Étienne este a doua arestare mafiotă de mare profil de către autoritățile italiene în câteva săptămâni. Matteo Messina Denaro fugea de 30 de ani, când a fost reținut în timpul unei vizite la o clinică din Sicilia.

Ambii bărbați erau căutați pentru comiterea unor crime îngrozitoare în anii 1990.

În timp ce Messina Denaro era „șeful șefilor” pentru celebra Cosa Nostra din Sicilia, Greco făcea parte din mafia crimei organizate din 'Ndrangheta, care provine din regiunea Calabria din sudul Italiei.

'Ndrangheta este acum cea mai puternică mafie din Italia, iar tentaculele lor se întind în Europa și America de Sud.

Greco, în vârstă de 63 de ani, era căutat pentru uciderea a doi frați în timpul unui „război al mafiei” între două bande, la începutul anilor 1990.

Stefano și Giuseppe Bartolomeo au fost bătuți până la moarte la un vânzător de pește din orășelul Cosenza în ianuarie 1991. Corpurile lor nu au fost găsite niciodată și se crede că au fost dizolvate în acid.

Greco făcea parte dintr-o bandă rivală și a fost, de asemenea, acuzat de tentativa de omor a unui alt bărbat mai târziu în acel an în același oraș.

Când un judecător de fond a emis un mandat de arestare pentru el în 2006, Greco a fugit.

Opt ani mai târziu, s-a stabilit în orașul francez Saint-Étienne, la sud-vest de Lyon, și în cele din urmă a preluat postul de pizzaiolo într-un restaurant italian.

Greco a căpătat o nouă identitate, numindu-se Paolo Dimitrio. Până acum, el fusese condamnat pe viață în Italia și a făcut obiectul unui mandat european de arestare.

Dar, în iulie 2021, era suficient de încrezător în noul său pseudonim, încât a apărut într-un ziar local, lăudându-se cu „rețetele regionale și de casă” ale restaurantului său, cum ar fi ravioli, risotto și tagliatelle.

Greco, folosind numele unui criminal din Puglia, în sud-estul Italiei, avea acum o barbă grizonată și ochelari. El a fost, însă, urmărit în continuare de cel mai important procuror anti-mafia al Italiei, Nicola Gratteri, care a petrecut decenii abordând ascensiunea 'Ndranghetei.

Într-o declarație, poliția militară a Carabinieri din Italia a declarat că din 2019, anchetatorii au urmărit rețeaua de sprijin a lui Greco, care i-a condus în cele din urmă peste Alpi până la Saint-Étienne.

Interpolul a declarat că a fost implicată în operațiunea sa anti-'Ndrangheta și autoritățile franceze care au supravegheat locația în care eraGreco. Poliția italiană i-a confirmat apoi identitatea și s-a dus ulterior să-l aresteze.

Ministrul italian de Interne Matteo Piantedosi a lăudat poliția pentru că a adus în fața justiției unul dintre cei mai răi criminali ai Italiei, în timp ce șeful regiunii Calabria, Roberto Occhiuto, a spus că arestarea subliniază angajamentul Italiei de a lupta împotriva tuturor formelor de crimă organizată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite