Un individ condamnat pentru un atac eșuat cu bombă în Londra a fost eliberat. A ispășit doar jumătate din pedeapsă

0
Publicat:

Un bărbat care face parte din grupul terorist care a plănuit, în 2005, să ucidă sute de londonezi într-un atac eșuat cu bombă, a fost eliberat din închisoare după ce și-a ispășit doar jumătate din pedeapsă.

Acum Manfo Asied, care a fost eliberat, are 53 de ani. Foto MET Police
Acum Manfo Asied, care a fost eliberat, are 53 de ani. Foto MET Police

Manfo Asiedu, care a fost arestat după atentatele eșuate de la Londra din 2005, a fost condamnat la 33 de ani de închisoare în 2007, după ce a recunoscut că a conspirat, împreună cu alte persoane, pentru a provoca explozii cu dispozitive artizanale în mai multe mijloace de transport în comun din Londra, relatează DailyMail.

Tentativa lor teroristă a avut loc la două săptămâni după ce 52 de persoane au fost ucise în atentatele sinucigașe din 7 iulie din capitala Marii Britanii. În ziua atentatului, 21 iulie 2005, patru dispozitive artizanale explozive au fost amplasate în trei trenuri și într-un autobuz din Londra, dar, din fericire, acestea nu au putut fi detonate, din cauza unor erori de calcul privind proporțiile ingredientelor mortale.

În cadrul procesului care a urmat, inculpații au susținut că nu au intenționat niciodată ca acestea să explodeze și să omoare oameni, ci doar să provoace panică, în semn de protest împotriva invaziei Irakului.

Manfo Asiedu, care acum are 53 de ani, este de origine ghaneză şi venise în Regatul Unit cu un pașaport fals în decembrie 2003. El a recunoscut că a cumpărat peroxidul de hidrogen folosit la dispozitivele explozive, dar a declarat că a refuzat să ia parte la atacuri, abandonând bomba pe care ar fi trebuit să o detenoze într-un parc din vestul Londrei.

După ce recent The Sun a făcut publică informaţia că acesta a fost eliberat după ce a executat doar jumătate din pedeapsa primită şi deportat în Ghana pe banii contribuabililor, opinia publică şi o parte dintre politicieni şi-au exprimat indignarea.

„Având în vedere numărul celor uciși la 7 iulie 2005, este scandalos ca orice persoană implicată într-un complot similar să fie eliberată mai devreme, indiferent dacă a fost ulterior deportată sau nu. Aceasta este o decizie cu adevărat îngrozitoare”, a spus deputatul conservator Mark Francois.

Patru dintre bărbații implicaţi în atentatul eşuat din 2005 au fost închiși pe viață la Woolwich Crown Court, fiind condamnaţi pentru conspirație la crimă. Muktar Said Ibrahim, Ramzi Mohammed, Yassin Omar și Hussain Osman au fost anunțați că vor sta cel puțin 40 de ani în închisoare, înainte de acest termen neavând dreptul de a le fi sub nicio formă redusă pedeapsa.

Cei patru terorişti au primit condamnare pe viaţă. Foto; captură video
Cei patru terorişti au primit condamnare pe viaţă. Foto; captură video

Deşi a fost contactat pentru comentarii, Ministerul Justiției britanic nu a oferit momentan niciun răspuns.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite