Un înalt oficial al Vaticanului pledează pentru posibilitatea ca preoţii romano-catolici să se căsătorească

0
Publicat:

Biserica Romano-Catolică ar trebui „să ia serios în considerare'' posibilitatea de a le permite preoţilor să se căsătorească, a afirmat un înalt oficial de la Vatican, consilier al papei Francisc, într-un interviu publicat duminică, informează Reuters, citată de Agerpres.

Vatican - Basilica Sf. Petru. FOTO Shutterstock
Vatican - Basilica Sf. Petru. FOTO Shutterstock

„Este pentru prima dată când o spun public şi va suna ca o erezie pentru anumite persoane'', a declarat arhiepiscopul de Malta Charles Scicluna, care deţine totodată şi funcţia de secretar adjunct al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, într-un interviu pentru Times of Malta.

Papa Francisc a exclus posibilitatea ca el să schimbe regulile Bisericii Romano Catolice care impun celibatul preoţilor.

Cum aceasta nu este o doctrină formală a Bisericii, ea ar putea fi schimbată totuși de un viitor suveran pontif.

Papa Francisc a vorbit, într-un interviu acordat unei publicaţii din America Latină în 2023, despre regula celibatului şi a afirmat că „nu este eternă, asemenea hirotonisirii”, ci „o disciplină” care poate fi revizuită.

Nu a putut fi însă contactat un purtător de cuvânt al Vaticanului pentru a comenta informaţia, precizează Reuters.

Charles Scicluna: „Aş revizui condiţia”

Cunoscut pentru investigaţiile sale privind abuzurile sexuale în rândul Bisericii, Charles Scicluna, în vârstă de 64 de ani, a menţionat că preoţilor le era permis să se căsătorească în primul mileniu din istoria Bisericii, iar în zilele noastre, căsătoria este permisă în bisericile catolice de rit estic.

„Dacă ar depinde de mine, aş revizui condiţia potrivit căreia preoţii trebuie să fie celibatari. Experienţa mi-a arătat că e un lucru pe care trebuie să-l luăm foarte serios în considerare'', a spus el.

Biserica a „pierdut mulţi preoţi excelenţi pentru că aceştia au ales căsătoria'', a spus Charles Scicluna.

Arhiepiscopul a adăgat că „există un loc'' pentru celibat în Biserică, dar că trebuie, de asemenea, să se ţină cont de faptul că un preot câteodată se îndrăgosteşte. Atunci, acesta trebuie să aleagă „între ea şi preoţie, iar unii preoţi fac faţă acestei situaţii implicându-se în secret în relaţii sentimentale''.

Controversa referitoare la autorizarea căsătoriei în rândul preoţilor romano-catolici datează de mai multe secole.

Preoţii au voie să se căsătorească în bisericile catolice de rit oriental, precum şi în bisericile ortodoxă, protestantă şi anglicană.

În opinia oponenţilor căsătoriei preoţilor, celibatul le permite preoţilor să se dedice în întregime Bisericii.

Papa a respins, în 2021, o propunere care le-ar fi permis unor bărbaţi mai în vârstă şi căsătoriţi să fie hirotonisiţi în unele regiuni îndepărtate din Amazon, unde, în anumite zone, credincioşii se întâlneau cu un preot doar o dată pe an.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite