Duelul extremelor: Marine Le Pen şi Jean Luc Melenchon îşi dispută un mandat de parlamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Frontului Naţional şi cel al Frontului de stânga candidează pentru un colegiu din departamentul Pas de Calais, într-o fostă zonă minieră. Înfruntarea dintre cei doi candidaţi la preşedinţie pentru a-i câştiga pe muncitori se duce şi cu injurii reciproce. Diferenţele între Fronturi nu sunt însă majore.

„Umanitatea peste toate”, „Stop fascismului” sunt câteva dintre mesajele de pe pancartele simpatizanţilor extremei-stângi care au ieşit în stradă cu baloane şi muzică revoluţionară, scrie trimisul special al revistei germane Spiegel la faţa locului. În acest colegiu din nordul Franţei este aşteptat să se califice trei candidaţi pentru un loc de parlamentar după primul tur al parlamentarelor care vor avea loc pe 10 iunie. Candidatul socialist ar putea să se retragă pentru a lăsa loc reeditării confruntării dintre Jean Luc Melenchon, ca unic reprezentant al stângii, şi Marine Le Pen.

Jurnaliştii de la Spiegel vorbesc despre un duel al ego-urilor: Melenchon este un bun orator, cunoscut pentru retorica sa vehementă împotriva adversarilor politici, pe când Marine Le Pen a reuşit să dea o nouă faţă Frontului Naţional prin schimbarea discursului anti-semit al tatălui său cu unul anti-islamic, care captează pe cei care se tem de imigranţi.

Pentru ambii candidaţi cursa pentru circumscripţia Henin-Beaumont reprezintă o revanşă personală. Le Pen, care este membru al consiliului local, se chinuie deja de câţiva ani să intre în Parlament, fiind învinsă la mustaţă în 2007 de un candidat socialist.

De partea cealaltă, Melenchon încearcă să dea bătăliei electorale o miză naţională, susţinând că „vom alunga Frontul Naţional şi îi vom elimina de tot de pe scena politică”.  Deja din confruntarea prezidenţială, confruntarea dintre cele două extreme fusese dusă pe un tron injurios. Melenchon o catalogase pe Le Pen drept „pe jumătate nebună” sau „un yeti politic”.  Marine Le Pen n-a ezitat nici ea să riposteze într-o dezbatere electorală televizată, acuzându-l pe liderul Frontului de stânga că este „un adept nebun al imigraţiei, care vrea să deschidă circumscripţia ţiganilor şi imigranţilor ilegali”.

În prezent stângiştii acuză că activişti ai Frontului Naţional au strecurat flyere electorale falsificate în cutiile poştale ale alegătorilor, pe care scria: „Fără arabi şi maghrebieni Franţa nu are niciun viitor. Votaţi Melenchon!”.

Dincolo de aceste dispute, miza mare pentru ambele extreme este atragerea voturilor muncitorilor, care tradiţional votau cu stânga, dar care înclină tot mai mult către extrema-dreaptă, aşa cum o arată şi avansul acesteia ca reprezentare în consiliile locale şi judeţene.

În final, ambele formaţiuni au o retorică virulentă anti-globalizare, anti-eurocrată şi se pronunţă pentru un protecţionism naţional în combaterea crizei economice şi financiare. „Doar că Le Pen spune că imigranţii sunt de vină pentru asta, în timp ce eu îi fac răspunzători de actuala situaţie pe bancheri”, spune chiar Melenchon

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite