Un băiat de 12 ani a fost ucis, din greşeală, de doi soldaţi ucraineni, în timp ce se juca „de-a războiul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniil - copil ucis de soldaţi ucraineni

Un copil de 12 ani a fost ucis pe 7 martie de doi soldaţi ucraineni în timp ce se juca „Hoţii şi vardiştii” cu prietenul său. Karina Belcenko, mama băiatului, a povestit într-un interviu că singura vină pe care a avut-o băiatul a fost că purta o geacă de camuflaj şi avea asupra lui un pistol de plastic.

Karina, soţul ei şi fiul lor Daniil au fugit de la Kiev la rudele din Radomîşl, oraş cu 14.000 de locuitori din regiunea Jîtomîr. „Când a început războiul şi obuzele zburau deasupra casei noastre, am împachetat rapid câteva bagaje şi ne-am dus la părinţii soţului meu. Totul părea în regulă la Radomîşl, nimic nu prevestea nenorocirea care avea să vină pe 7 martie”, povesteşte mama îndurerată.

Daniil şi Alexei, băiatul unui vecin, se jucau zilnic, în curte, „de-a războiul”, cu pistoale de jucărie. Pentru ca băiatul să fie ferit de frig a primit de la bunicul lui o haină groasă, model de camuflaj, care se asemăna cu cea a soldaţilor armatei ucrainene. 

Mama copilului a povestit că, pe 7 martie, cei doi băieţi se jucau în curte, iar pe la prânz, aceasta a auzit împuşcături: „L-am găsit pe fiul nostru într-o grădină din apropiere, nu dădea semne de viaţă”, explică femeia.

Bunicul a încercat să-i facă respiraţie artificială, dar nu a ajutat. Medicii legişti au concluzionat că băiatul a murit instantaneu, glonţul trecând prin gât şi străpungând plămânii şi coloana vertebrală.

Prietenul lui Daniil a fost rănit la umăr. Alexei a supravieţuit şi a reuşit să recreeze evenimentele din acea zi, scrie publicaţia Fakty.

Soldaţii nu au averizat copiii

Alexei a povestit întâmplarea de pe 7 martie şi a spus că soldaţii nu i-au avertizat că vor deschide focul. Cu toate că ei au fugit, aceştia au continuat să tragă asupra lor.

Copiii au fost împuşcaţi de la o distanţă de 15 metri. Aceştia aveau în mâini pistoale de plastic, Daniil era îmbrăcat cu geaca de camuflaj, iar Alexei cu o geacă mov cu Mickey Mouse imprimat pe spate.

În apropierea locului unde a murit Daniil au fost găsite 25 de cartuşe de pistol-mitralieră AKS-74U şi de carabină Vulkan TK, armă de acelaşi calibru.

Principalii suspecţi de crimă sunt doi reprezentanţi au Gărzii Radomîşl, un grup de ordine publică, Viktor I., 48 de ani, şi Oleksandr I, 27 de ani. 

Ei au declarat anchetatorilor că au fost informaţi că sunt sabotori la adresa la care locuia Daniil. O vecină ar fi furnizat informaţia eronată.

Mama copilului a spus: „A fost un adevărat şoc pentru noi, este vecina noastră, îi văzuse pe băieţi jucându-se în fiecare zi”. „Nu ştim de ce a decis să cheme reprezentanţii Gărzii. Adică oamenii legii nu au fost chemaţi, ci au fost chemate persoane care au acţionat de capul lor! De unde şi-au luat armele şi dacă aveau permis să le poarte sunt întrebări pentru autorităţi”.

Suspecţii se află la închisoare

„În cadrul cercetării preliminare, s-a stabilit că în jurul orei 15.00, pe 7 martie, în oraşul Radomîlşl a fost deschis focul asupra unei gospodării private. Un minor de 12 ani a fost ucis, iar un copil de 10 ani a fost rănit. Oamenii legii au efectuat o percheziţie, au adunat mărturii de la localnici şi au reţinut două persoane, care se află în arest preventiv, şi au confiscat două arme”, a  explicat purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Naţionale din regiunea Jîtomîr, Alla Vaşcenko.

Avocatul victimelor, Vladimir Krasovski, a spus că suspecţii nu-şi recunosc vina.

Un reprezentant al unuia dintre suspecţi a adus în anchetă o copie a certificatului de la SBU, Serviciul de Operaţiuni Speciale şi Contrainformaţii din Ucraina, potrivit căruia Viktor I. este angajatul lor secret şi a fost trimis în regiunea Jîtomîr pentru a lua „anumite măsuri de protecţie”.

Mama copilului spune că nu discreditează armata şi că îi respectă pe soldaţi şi ce fac aceştia pentru ţară în aceste momente. Ea subliniază că nu vrea ca altcineva să mai comită astfel de acţiuni ilegale, şi să ucidă oameni nevinovaţi, în special copii.

Dannil alături de părinţii lui

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite