Ucraina vrea o brigadă militară comună cu Bulgaria şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko a calificat ideea privind înfiinţarea unei brigăzi militare comune între Bulgaria, România şi Ucraina ca fiind „foarte oportună şi corectă”, iar despre Bulgaria a susţinut că este „un partener de încredere”.

Întrebat de postul bulgar naţional de radio BNR cum vede rolul Bulgariei în cadrul acestei brigăzi militare, Rozenko a răspuns: „Cred că, pe de o parte, Bulgaria are rolul unui partener de încredere, iar pe de altă parte este un stat care a sprijinit întotdeauna Ucraina şi integritatea sa teritorială. Bulgaria a traversat această cale a reformelor, pe care merge acum Ucraina, inclusiv reformele din armată. Pentru aceasta, experienţa voastră va fi de mare folos”. 

Vicepremierul ucrainean a declarat că noul guvern al ţării are toate şansele de a face reformele necesare, care ar conduce la calmarea situaţiei din partea de est: „Situaţia din est afectează într-adevăr situaţia socio-economică din Ucraina. În acelaşi timp, nu trebuie să căutăm motive pentru a nu realiza reformele. Punerea lor în aplicare şi îmbunătăţirea standardelor de viaţă ar demonstra că Ucraina se dezvoltă intens, iar alegerea europeană a fost cursul strategic corect”.

Posibilitatea creării unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare — pe modelul celei existente între Polonia, Lituania şi Ucraina — a fost evocată în timpul recentei vizite la Bucureşti efectuate de către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

"Securitatea este foarte importantă şi necesită decizii noi, noi abordări şi noi hotărâri. Noi susţinem iniţiativa României de creare a unei flote comune NATO în Marea Neagră şi subliniez că suntem dispuşi să ne alăturăm imediat după ce această iniţiativă va fi aprobată de Alianţă. Despre acest lucru am discutat astăzi cu domnul preşedinte şi vom dezvolta această colaborare, dar aceasta nu este singura direcţie în care vom colabora în domeniul securităţii. 

În timpul vizitei preşedintelui Bulgariei la Kiev am discutat posibilitatea creării unei brigăzi româno-ucraineano-bulgare după modelul celei existente între Polonia, Lituania şi Ucraina. (...) Ucraina cu plăcere se va alătura acestei iniţiative. Am confirmat acest lucru după aprobarea de către Alianţă", a afirmat Poroşenko cu ocazia vizitei la Palatul Cotroceni. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri