Ucraina raportează atacuri rusești în est și progrese în sud

0
Publicat:

Forțele ucrainene rezistă atacului rusesc în zonele estice ale frontului și se confruntă cu dificultăți în nord-est, dar fac progrese în apropierea orașului distrus Bahmut și în sud, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării.

Militari ucraineni pe câmpul de luptă
Militari ucraineni pe câmpul de luptă

Relatările rusești de pe linia frontului au spus că forțele Moscovei au respins atacurile ucrainene în apropierea satelor care înconjoară Bahmut și în zonele mai la sud, în special în orașul strategic Vuhlear, situat pe vârful dealului. De asemenea, au raportat succese în limitarea trupelor ucrainene în nord-est.

Între timp, președintele ucrainean Volodymir Zelenski a înmânat distincții trupelor în portul Odesa și a promis: "Inamicul nu va dicta în niciun caz condițiile sale în Marea Neagră!".

Armata ucraineană a fost angajată într-o contraofensivă pentru a recuceri zonele din estul și sudul țării, confiscate în timpul invaziei rusești de 16 luni. Avansurile inițiale ucrainene s-au concentrat pe securizarea unor grupuri de sate din sud, scrie news.yahoo.com.

Viceministrul ucrainean al apărării Hanna Maliar a declarat că "peste tot lucrurile sunt fierbinți" în est, cu forțele rusești avansând în apropierea orașelor asediate Avdiivka și Maryinka din regiunea Donețk.

"În plus, inamicul a început un atac în zona Svatove", a spus ea, referindu-se la o regiune din nord-estul Ucrainei unde forțele ruse au fost active. "Au loc lupte violente... Situația este destul de complicată".

Maliar a raportat un "succes parțial" la sud de Bahmut, cucerită la sfârșitul lunii mai de forțele rusești după luni de lupte aprige.

Iar pe frontul sudic, unde forțele ucrainene au recucerit mai multe sate, Maliar a declarat că au avut loc "progrese graduale" în două zone.

"Trupele noastre se confruntă cu o rezistență intensă a inamicului, cu mineriade la distanță și cu redistribuirea rezervelor inamice, dar creează neobosit condițiile pentru un avans cât mai rapid", a scris ea.

Generalul Oleksander Tarnavski, responsabil pentru frontul de sud, a declarat că forțele ucrainene "distrug sistematic inamicul" și a raportat moartea a câteva sute de membri ai forțelor rusești în ultimele 24 de ore.

Zelenski și comandantul-șef al Ucrainei, generalul Valery Zaluzhni, au raportat progrese constante, deși lente, în campanie. Președintele recunoaște că progresele sunt limitate, dar spune că această campanie "nu este un film de la Hollywood" cu succes instantaneu.

Ucraina a trebuit, de asemenea, să suporte atacuri aeriene rusești persistente asupra orașelor ucrainene, deși Kremlinul neagă că ar fi atacat ținte civile.

Duminică, după o pauză de 12 zile, Rusia a lansat un atac cu drone, noaptea, asupra Kievului și a regiunii înconjurătoare, sistemele de apărare aeriană distrugând toate armele la apropierea lor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite