Ucraina evită intrarea în incapacitate de plată după ce a obţinut amânarea timp de doi ani a plăţii unor datorii externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Creditorii externi ai Ucrainei au acceptat cererea acesteia de a îngheţa timp de doi ani plăţi în contul unor obligaţiuni internaţionale în valoare de circa 20 de miliarde de dolari, modalitate prin care guvernul de la Kiev evită intrarea în incapacitate de plată, relatează Reuters.

În condiţiile în care în urma agresiunii ruse creditorii internaţionali ai Ucrainei nu întrevăd un acord de pace la orizontul următoarelor şase luni, aceştia au convenit să amâne plăţi în conturile de capital şi de dobânzi pentru 13 obligaţiuni suverane ale statului ucrainean ce ajung la maturitate între anii 2022 şi 2033, conform Agerpres.

Guvernul de la Kiev afirmă că va reuşi astfel să economisească circa 5 miliarde de dolari în următoarele 24 de luni, în timp ce îşi gestionează atent resursele financiare pentru a face faţă efortului de război. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în urma agresiunii militare ruse deficitul bugetar al Ucrainei a ajuns la circa 5 miliarde de dolari lunar. 

Statele Unite au anunţat luni că vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel la 8,5 miliarde de dolari asistenţa financiară pe care Washingtonul a acordat-o Kievului pentru acoperirea nevoilor bugetare de când a început agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. 

O sursă din guvernul german a anunţat săptămâna trecută că Uniunea Europeană intenţionează la rândul ei să strângă până în septembrie un nou pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite