Trei ţări din Balcani au stabilit să-şi aprofundeze relaţiile economice şi politice pentru a face progrese în procesul de aderare la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Liderii Serbiei, Albaniei şi Macedoniei de Nord s-au întâlnit maţri şi au convenit să-şi intensifice relaţiile politice şi economice în cadrul iniţiativei „Open Balkans”, informează Associated Press.

Premierul albanez Edi Rama a fost gazda unei reuniuni de două zile la Tirana cu preşedintele sârb Aleksandar Vucici şi premierul nord-macedonean Zoran Zaev.

Cei trei lideri de stat au semnat acorduri în domeniile muncii şi agriculturii, convenind să elimine unele tarife vamale.

„Obiectivul nostru este să nu mai avem frontiere pentru circulaţia persoanelor, pentru transportul produselor, capitalului şi serviciilor, în acord cu principiile Uniunii Europene”, a declarat Rama, în contextul în care Albania, Serbia şi Macedonia de Nord aspiră să adere la blocul comunitar.

Summitul „Open Balkans” se înscrie în procesul de cooperare de la Berlin, iniţiat de Germania şi Franţa pentru promovarea dezvoltării regionale.

„Să nu mai pierdem timp cu discuţii despre trecut, că aşa nu mai facem nimic pentru viitor. Suntem aici pentru a construi punţi, pentru a construi viitorul”, a declarat, la rândul său, Aleksandar Vucici.

Pe de altă parte, Edi Rama a invitat Grecia, Italia şi Ungaria să se alăture următorului summit „Open Balkans”.

Summitul a fost marcat de proteste violente, în cadrul cărora protestatari chemaţi în stradă la Tirana de opozantul Sali Berisha au ars steagul Serbiei. Întrebat despre acest incident, Aleksandr Vucici a declarat că profanarea simbolurilor unei ţări este inadmisibilă şi a apreciat că statul albanez a răspuns „prompt, serios şi responsabil”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite