Theresa May va demisiona după votul din iunie privind Acordul pentru Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic Theresa May va stabili un calendar pentru plecare sa din fruntea Guvernului britanic, la începutul lunii iunie, după ultima tentativă de a trece acordul Brexit prin Parlament, a declarat un oficial important al Comitetului Conservator din Camera Comunelor, joi, potrivit presei din Regat.

La trei ani după ce Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană, nu există niciun fel de claritate în ceea ce priveşte când, cum sau dacă Brexitul va avea loc, determinându-i pe unii colegi ai premierului să ceară o nouă abordare în acest proces major de schimbare.

May a promis că va demisiona după ce acordul său privind Brexitul va fi aprobat de către legislativ. Însă mulţi din formaţiunea sa vor ca prim-ministrul să stabilească clar când se va retrage din funcţie, dacă proiectul va fi respins pentru a patra oară şi alţii cer plecarea sa imediată.

„Premierul este hotărât să asigure plecarea noastră din Uniunea Europeană“, a declarat Graham Brady, preşedinte al Comitetului 1922, care are un rol hotărâtor în privinţa liderilor de partid, după o întâlnire între forul executiv al comitetului şi May, în parlament.

Guvernul a afirmat că parlamentarii vor putea dezbate şi vota proiectul Acordului de retragere în săptămâna care începe pe 3 iunie.

„Am căzut de acord asupra faptului că ea şi cu mine ne vom întâlni după a doua citire a proiectului de lege, pentru a stabili un calendar pentru alegerea unui nou lider“, a spus Brady, adăugând că această conversaţie va avea loc indiferent dacă acordul va trece sau nu de parlament.

May, care a devenit prim-ministru în haosul ce a urmat referendumului din 2016, în urma căruia britanicii au votat să părăsească UE, a supravieţuit unui vot de neîncredere lansat de propriii săi colegi conservatori, în luna decembrie.

Respectând regulile actuale ale partidului, May nu poate să mai treacă printr-un astfel de vot, însă unii membri ai comitetului lui Brady au făcut presiuni pentru ca aceste reguli să fie schimbate, ca să o determine să plece, în cazul în care aceasta avea să refuze să stabilească o dată clară.

Boris Johnson, faţa campaniei pentru părăsirea Uniunii Europene, a declarat, joi, că va candida la şefia Partidului Conservator.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite