Tensiuni în Bosnia: Mii de opozanţi sârbi bosniaci au protestat față de „fraudele” la alegeri

0
Publicat:

Mii de persoane au răspuns joi seară la apelul opoziţiei din entitatea sârbă din Bosnia pentru a protesta împotriva alegerii în fruntea ei a lui Milorad Dodik, alegeri pe care le consideră "frauduloase", relatează France Presse.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Dodik, un admirator al preşedintelui rus Vladimir Putin, domină din 2006 scena politică sârbă a ţării balcanice divizate pe baza structurilor etnice. El a fost ales preşedinte al Republicii Srpska (RS), entitatea sârbă din Bosnia, conform rezultatelor oficiale aproape complete ale alegerilor generale de duminică.

El respinge acuzaţiile opoziţiei şi spune că victoria lui este "ireproşabilă".

Manifestanţii, "peste 30.000", conform organizatorilor, au mărşăluit fără incidente în centrul oraşului Banja Luka, capitala RS din nordul Bosniei, înainte de a se aduna în piaţa centrală unde au scandat "Mile, hoţul!" şi "Mile, pleacă!", la adresa lui Milorad Dodik, potrivit retransmisiei manifestaţiei de către televiziunea privată BNTV.

Acesta din urmă, în vârstă de 63 de ani şi membru în exerciţiu al preşedinţiei colegiale bosniace, a câştigat 48% din voturi, faţă de 43% pentru candidatul opoziţiei, Jelena Trivic, profesor universitar şi deputat în vârstă de 39 de ani.

Critic feroce al lui Milorad Dodik, ea şi-a proclamat victoria în noaptea alegerilor, cu puţin timp înainte ca adversarul său să facă acelaşi lucru.

"Nu eu am fost cea furată, ci voinţa populară, oamenii din Republika Srpska şi nu voi recunoaşte niciodată asta", a declarat Jelena Trivic în faţa manifestanţilor.

"Ei fură acest popor în fiecare zi a anului, dar în acea zi (ziua alegerilor), oamenii au fost furaţi într-un mod brutal şi mafiot", a adăugat ea.

Trivic a făcut campanie promiţând eradicarea corupţiei, dar a jucat totodată cartea naţionalistă, la fel ca Dodik.

Liderii opoziţiei au cerut miercuri Comisiei Electorale renumărarea buletinele de vot, spunând că "au constatat sute de cazuri de nereguli care au afectat peste 65.000 de voturi".

Diferenţa dintre cei doi candidaţi este de puţin peste 28.000 de voturi.

Aceste alegeri pentru preşedintele RS s-au numărat printre numeroasele scrutine organizate duminică la nivel central şi al celor două entităţi, RS şi federaţia croat-musulmană, care alcătuiesc ţara balcanică, dotată cu un sistem politic complex.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite