Temperaturile au crescut cu 50 de grade Celsius în doar câteva zile, în Suedia

0
Publicat:

În doar câteva zile, termometrele au indicat o creștere spectaculoasă de temperatură, de peste 50 de grade Celsius, în Oraşul Nikkaluokta, din nordul Suediei, potrivit News.ro, care citează Le Figaro.

De la minus 42,9°C, termometrele au ajuns să indice, în câteva zile, 8,3°C în Suedia. FOTO EPA EFE
De la minus 42,9°C, termometrele au ajuns să indice, în câteva zile, 8,3°C în Suedia. FOTO EPA EFE

Localitatea Nikkaluokta a înregistrat marţi dimineaţă o temperatură de 8,3 grade Celsius, potrivit datelor furnizate de observatorul meteorologic francez Keraunos, după ce, pe 5 ianuarie, aici se înregistrase o temperatură de minus 42,9 grade.

Practic, în doar patru zile, termometrele au arătat un salt uriaș, de peste 51 de grade Celsius.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată pentru o lună ianuarie în Suedia

Tot în nordul Suediei, la staţia Kvikkjokk-Årrenjarka, aflată la câţiva kilometri depărtare Nikkaluokta, pe 3 ianuarie a fost înregistrat un record de -43,6 grade, cea mai scăzută temperatură înregistrată pentru o lună ianuarie în Suedia în ultimii 25 de ani.

Regiunea a înregistrat astfel o creştere de peste 50 de grade Celsius în doar câteva zile.

În timp ce nordul țării se încălzeşte, în zona de sud este în continuare frig, cu temperaturi de până la -16 grade.

De la începutul anului, Europa de nord a fost cuprinsă de un val de frig arctic. S-au înregistrat ninsori abundente, în special în Suedia şi Norvegia.

Sute de maşini au rămas blocate săptămâna trecută în Suedia şi Danemarca,  pentru a evacuarea automobiliştilor blocaţi pe şosele fiind mobilizată armata.

Stratul de zăpadă a atins în Danemarca o jumătate de metru, înregistrându-se cea mai mare cantitate de zăpadă din 2011 încoace, potrivit institutului meteorologic DMI.

 Minus 41,6 grade în Norvegia

Termometrele au coborât la -41,6 grade în cursul nopţii în Norvegia, în Laponia, în nordul extrem, la Kautokeino.

Masa de aer rece continental care a cuprins Scandinavia săptămâna trecută a înaintat în ultimele zile pe continentul european, aducând un risc generalizat de îngheţ în mai multe ţări, potrivit La Chaîne Météo.

50 de departamente din Franța sunt sub un „risc semnificativ" de condiţii de frig şi/sau gheaţă până miercuri la ora locală 18, notează news.ro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite