Un val de aer polar lovește România: iarna se dezlănțuie. Cât avem de îndurat vremea geroasă

0
Publicat:

Iarna lovește cu furie. După temperaturi anormal de ridicate, vremea se schimbă radical. Deși încă ne bucurăm de maxime de primăvară, meteorologii anunță că duminică seară un val de aer polar ajunge în România. 

Iarna lovește cu furie FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Iarna lovește cu furie FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

  „Toată săptămâna va fi caracterizată de o vreme mai rece, după care ne apropiem de ceea ce ar fi normal pentru cea mai rece lună a anului, luna ianuarie, după care, în ultima decadă, din 18 ianuarie să mai avem un episod în care să discutăm de valori de temperaturi mai coborâte, asociate și cu ninsori. Este posibil să ajungem iar la -20 de grade”, a explicat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM)

Duminică, 7 ianuarie, vremea va intra într-un proces de răcire semnificativă ce se va resimți în regiunile nord-estice, iar noaptea și în cele vestice și nord-vestice, în timp ce în celelalte zone valorile termice se vor menține încă cu mult peste normalul perioadei. Cerul va fi mai mult noros și se vor semnala precipitații în sudul, estul și centrul teritoriului și pe arii mai restrânse în rest; pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 10…20 l/mp.

În nord se va depune strat de zăpadă

În jumătatea de nord a Moldovei și la munte, treptat, din a doua parte a zilei vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, iar în Maramureș, Crișana, Banat și în estul Transilvaniei pe timpul nopții – local vor fi și lapoviță sau ninsori; vor fi depuneri de polei. În restul țării va ploua. Vântul va sufla slab și moderat, dar se va intensifica mai ales în a doua parte a intervalului în est și sud-est, local cu viteze la rafală ce vor depăși 55…65 km/h, amplificând senzația de frig. Temperaturile maxime se vor situa între 2…3 grade în nordul Moldovei și până în jurul a 15 grade în sud-estul extrem al țării, iar cele minime se vor încadra de la -9…-7 grade în nordul Moldovei și până la 5…6 grade în Oltenia și Muntenia. Pe alocuri dimineața se va forma ceață.

În București, valorile termice se vor menține peste cele specifice datei, astfel că temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 13 grade, iar cea minimă va fi de 4…5 grade. Cerul va fi mai mult noros, temporar va ploua, iar vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări.

Luni, vremea devine geroasă

Luni, 8 ianuarie, se face și mai frig. Conform ANM, vremea va fi predominant închisă și se va răci accentuat în toate regiunile, devenind geroasă noaptea în mare parte din Moldova și local în depresiunile din estul Transilvaniei. Pe parcursul zilei în Transilvania, Oltenia, Muntenia și Dobrogea se vor semnala precipitații mixte, iar în rest va ninge și cu precădere în estul țării pe alocuri vor mai fi depuneri de polei. Noaptea, temporar va ninge slab cantitativ în majoritatea regiunilor. Vântul va continua să prezinte intensificări în estul și sud-estul teritoriului, cu rafale în general de 55…70 km/h, viscolind temporar ninsoarea și amplificând senzația de frig. Temperaturile maxime se vor încadra între -7…-6 grade în nordul extrem al Moldovei și 7 grade în zona deluroasă a Olteniei, iar cele minime vor fi cuprinse în general între -12 și -2 grade. 

Și în Capitală se va răci accentuat. Ziua, temporar vor fi mai ales ploi, iar din orele serii și pe parcursul nopții va ninge. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 5 grade, iar cea minimă va fi de -4…-3 grade.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite