Sute de adepți ai forțelor de opoziție din Serbia amenință că vor bloca străzile

0
Publicat:

Sute de militanţi ai opoziţiei sârbe, majoritatea studenţi, au ameninţat miercuri că vineri, 29 decembrie, vor bloca timp de 24 de ore străzile capitalei Belgrad dacă preşedintele Aleksandar Vucic nu le satisface revendicările asupra alegerilor desfăşurate pe 17 decembrie şi al căror rezultat nu este recunoscut de opoziţie, conform Agerpres.

Sute de manifestanți pro-rusia pe străzile din Belgrad, cu steaguri
Manifestanți pro-rusia pe străzile din Belgrad. Foto:Arhiva Adevărul

Sute de protestatari tineri s-au adunat miercuri la apelul organizaţiei Borba (Lupta) în faţa Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Belgrad pentru a cere examinarea listelor electorale, relatează France Presse. Un activist al acestei organizaţii, Ivan Bijelic, a declarat că blocarea străzilor va începe vineri la ora 11:00 GMT, acţiune ce se va încheia a doua zi pentru a permite desfăşurarea unei alte manifestaţii, organizate de un grup de "intelectuali, artişti şi celebrităţi".

Acuze de vot ilegal

Potrivit principalei coaliţii de opoziţie, denumită "Serbia împotriva violenţei", alegători sârbi din Bosnia vecină ar fi fost autorizaţi să voteze, în mod ilegal, la Belgrad în scrutinul din 17 decembrie, câştigat de formaţiunea de dreapta naţionalistă a preşedintelui Aleksandar Vucic, Partidul Progresist Sârb (SNS), cu 46% din voturi, în timp ce respectiva coaliţie de opoziţie a obţinut numai 23,5% din voturi.

Aceasta din urmă acuză fraude şi cere repetarea scrutinului, în timp ce manifestanţi susţinători ai opoziţiei menţin presiunea prin proteste zilnice. Preşedintele Aleksandar Vucic respinge acuzaţiile de fraudă şi a declarat că deţine dovezi conform cărora aceste proteste sunt "orchestrate din străinătate".

Manifestaţia cea mai numeroasă, cu circa 2.500 de participanţi, a avut loc duminică, 24 decembrie, când demonstranţii au încercat să pătrundă cu forţa în primăria capitalei. Un tribunal din Belgrad a decis miercuri 30 de zile de arest preventiv pentru 4 dintre cei 38 de manifestanţi reţinuţi în timpul acelui protest violent.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite