Suedia nu va permite arme nucleare pe teritoriul său după aderarea la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suedia intenţionează să declare că, după ce se va alătura la NATO, pe teritoriul său nu pot fi staţionate arme nucleare, urmând exemplul vecinilor săi nordici, a afirmat vineri ministrul de externe Tobias Billstrom pentru agenţia suedeză TT, transmite Reuters.

După alăturarea la NATO, Suedia nu va permite arme nucleare pe teritoriul său FOTO Arhivă
După alăturarea la NATO, Suedia nu va permite arme nucleare pe teritoriul său FOTO Arhivă

Suedia şi Finlanda au cerut să adere la NATO, o decizie luată în urma invaziei ruse în Ucraina. Până acum, cererea lor au fost ratificată de 28 din cele 30 de state membre ale Alianţei.

Comandantul-şef armatei suedeze a provocat semne de întrebare în această lună când a recomandat ca guvernul să nu includă nicio 'linie roşie' în negocierile finale cu NATO, precum interdicţii de amplasare de baze permanente ale Alianţei sau arme nucleare pe pământ suedez.

Cu toate acestea, ministrul de externe Tobias Billstrom a afirmat vineri că Suedia se va alătura Danemarcei şi Norvegiei declarând unilateral că nu va permite amplasarea de arme nucleare pe teritoriul său.

'Aceasta este în continuare poziţia pe termen lung a Partidului Moderat. Nu am intenţionat niciodată să modificăm condiţiile pentru cererea de aderare depusă de guvernul precedent', a indicat el.

O alianţă condusă de Partidul Moderat a câştigat alegerile parlamentare în septembrie, punând capăt unei perioade de opt ani de guvernare a social-democraţilor.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite