Premierul ucrainean cere Occidentului 42 de miliarde de dolari pentru 2023 și 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit premierului ucrainean, datorită sprijinului partenerilor internaționali, Ucraina a reușit în prezent să-și stabilizeze situația economică.

Premierul ucrainean Denis Șmigal FOTO Profimedia
Premierul ucrainean Denis Șmigal FOTO Profimedia

Ucraina are nevoie de finanțare de la donatorii occidentali pentru a acoperi deficitul bugetar, care se va ridica la 42 de miliarde de dolari atât în ​​2023, cât și în 2024, a declarat prim-ministrul Denis Șmigal, vorbind prin link video la o masă rotundă privind sprijinirea Ucrainei, care are loc ca parte a sesiunii de toamnă de la Marrakech (Maroc) a organelor de conducere ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și ale Băncii Mondiale (BM).

"Datorită sprijinului partenerilor noștri internaționali, am reușit să stabilizăm situația. În același timp, deficitul bugetului de stat va fi de aproximativ 20% din PIB în acest an, în viitor va fi de 21% din PIB", a spus Șmigal. a spus. „Pentru a acoperi pe deplin acest deficit bugetar, va trebui să atragem finanțare externă în valoare de aproximativ 42 de miliarde de dolari atât anul acesta, cât și anul viitor”, a spus prim-ministrul Ucrainei.

Bugetul Ucrainei pentru 2023 includea un deficit de 38 de miliarde de dolari, ceea ce reprezenta 20% din PIB-ul proiectat. Săptămâna trecută, parlamentul republicii a majorat din nou cheltuielile bugetare, în primul rând pentru nevoi militare, după care deficitul acestuia a ajuns la 54,75 miliarde dolari.

Proiectul de buget pentru 2024 aprobat de guvern prevede un deficit de circa 42 miliarde dolari. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite