Serviciului Ucrainean de Securitate anunţă arestarea a 39 de „sabotori” ruşi la Odessa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciului Ucrainean de Securitate a anunţat arestarea la Odessa a 39 de indivizi care aveau misiunea de a declanşa o rebeliune prorusă în acest oraşul la Marea Neagră, informează Agence France Presse (AFP).

Serviciul de securitate a precizat că joi au fost reţinute 29 de persoane care ar fi pus la cale o insurecţie la Odessa. Presupuşii sabotori aveau acces la un important arsenal de arme şi explozivi şi acţionau la ordinele liderilor separatişti din est, având în plan şi asasinarea unui deputat şi a mai multor militanţi pro-europeni.

„Conform planului lor, aceste acţiuni ar fi trebuit să fie începutul preluării controlului asupra acestui teritoriu pentru a smulge oraşul Odessa şi regiunea omonimă şi să creeze acolo o nouă cvasi-republică” autoproclamată, a declarat şeful SBU, Valentin Nalivaicenko.

Marţi, potrivit AFP, SBU a mai anunţat arestarea a încă zece indivizi, toţi ruşi, pe care i-a acuzat că aveau misiunea să comită „acte de sabotaj şi atentate” la Odessa înaintea manifestărilor de vineri dedicate marcării a 71 de ani de la înfrângerea trupelor germane în acest oraş, ceremonii la care va fi prezent şi preşedintele Petro Poroşenko.

Mai multe  explozii suspecte ce au vizat infrastructuri strategice şi militare, precum şi sedii ale unor ONG-uri şi partide politice, s-au produs în ultimele luni în oraşele Odessa. Autorităţile ucrainene au dat vina pe separatişii proruşi.

Oraşul Odessa e considerat de liderul de la Moscova, Vladimir Putin, parte a Novorusiei, nu a Ucrainei, după a a precizat în repetate rânduri anul trecut. 

Conflictul între susţinătorii puterii de la Kiev şi separatiştii proruşi a făcut 6.000 de victime în ultimul an.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite