Șeful Găgăuziei a cerut Președintelui Republicii Moldova să stabilească un dialog cu conducerea regiunii autonome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bașkanul (șeful) autonomiei găgăuze a Moldovei, Irina Vlakh, i-a cerut președintelui Republicii, Maia Sandu, să depășească antipatia personală și să stabilească un dialog constructiv, a scris aceasta pe pagina ei de Facebook.

Maia Sandu a vizitat recent Găgăuzia, regiune autonomă, parte a R. Moldova. Foto: Arhiva Adevărul
Maia Sandu a vizitat recent Găgăuzia, regiune autonomă, parte a R. Moldova. Foto: Arhiva Adevărul

Președintele nu a reușit niciodată să depășească antipatiile personale și s-a dovedit a fi nepregătit să construiască un dialog”, a scris Vlah după vizita de astăzi a lui Sandu în regiunea autonomă. „Lipsa dialogului nu este doar o barieră inutilă între Chișinău și Comrat, ci și tactica greșită a partidului de guvernământ <...> când Maia Sandu evită să se întâlnească cu Irina Vlah - evită să se întâlnească nu cu mine personal, ci cu șeful regiunii autonome ales popular”.

Aceasta este a doua vizită în regiunea autonomă a Maiei Sandu după ce a fost aleasă președinte în 2020. Astăzi a venit să se întâlnească cu deputații din parlamentul local, precum și să discute cu studenții Universității de Stat Comrat. Legiuitorii locali au invitat-o la întâlnire pe Vlah, care, împreună cu președintele parlamentului local, Dmitri Konstantinov, aa întâmpinat-o pe Sandu cu un buchet de flori în fața clădirii Comitetului Executiv. Aflându-se într-o situație incomodă, președintele s-a referit la greșeala departamentului ei de protocol, care, potrivit acesteia, a uitat să trimită o invitație șefului Găgăuziei.

Întâlnirea cu președintele a avut loc cu ușile închise, șeful Găgăuziei a fost nemulțumit de aceasta. „Ea nu a dat un răspuns la o singură întrebare care îngrijorează autoritățile locale și fiecare familie din Republica Moldova”, a scris Vlah. Potrivit șefului autonomiei, vizitele frecvente ale președintelui și premierului în regiune se datorează viitoarelor alegeri locale de anul viitor, precum și dorinței de a modera stările de protest din autonomie.

Vlah a dat asigurări că autoritățile și locuitorii Găgăuziei sunt pentru integritatea, independența și suveranitatea Republicii Moldova. „În același timp, nu putem observa în tăcere adoptarea unor decizii politice la Chișinău, care au dus la o creștere de trei ori a tarifelor la gaze naturale, la un nivel catastrofal al inflației și la scăderea puterii de cumpărare a cetățenilor noștri. Într-o societate democratică, nimeni nu poate priva cetățenii de dreptul de a protesta”, a menționat ea.

Proteste antiguvernamentale

Vara trecută, în Găgăuzia, precum și în restul Moldovei, au început proteste; participanții cer demisia guvernului, acuzându-l că nu poate face față crizei din țară. Autoritățile sunt criticate pentru refuzul lor de a negocia prețuri mai bune la gaz cu Rusia, precum și pentru presiunea politică asupra reprezentanților opoziției. La rândul său, Sandu a anunțat încercări de destabilizare a situației din Găgăuzia, unde, potrivit acesteia, susțin Rusia în problema rzboiului din Ucraina.

În acest context, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a desfășurat săptămâna trecută exerciții de forțe speciale la Comrat, care au stârnit indignare în rândul liderilor autonomiei. Anterior, Vlah nu a exclus că ar putea fi arestată, la fel ca fostul președinte Igor Dodon și o serie de alți opozitori. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite