Şeful diplomaţiei europene denunţă blocarea cerealelor ucrainene în porturi: Rusia comite o „crimă de război”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Josep Borrell FOTO EPA-EFE
Josep Borrell FOTO EPA-EFE

Rusia comite „o adevărată crimă de război” prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina, fapt ce provoacă riscuri pentru amplificarea foametei în lume, acuză şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„Este inimaginabil ca milioane de tone de grâu să stea blocate în Ucraina, când restul populaţiei mondiale suferă de foame. Aceasta este o adevărată crimă de război. Nu-mi pot imagina ca aceasta să dureze şi mai mult: aceasta va fi într-adevăr un lucru de care Rusia se va face vinovată”, a declarat Borrell înaintea unei reuniuni, în Luxemburg, a miniştrilor de Externe din UE.

„Rusia trebuie să înceteze să se joace cu foametea în lume”, a avertizat la rândul ei şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, citată de AFP.

„Rusia trebuie să înceteze să blocheze porturile Ucrainei şi să înceteze să distrugă infrastructurile de depozitare (a cerealelor, n. red.) din Ucraina”, a adăugat ea.

„Europenii îi vor ajuta pe ucraineni pe termen lung. Ei îi vor acorda (Ucrainei) sprijin politic, umanitar şi militar. Rusiei i se trimite un mesaj şi trebuie să înţeleagă acest lucru”, a insistat Colonna.

Bătălia narativelor dintre Occident şi Rusia, care acuză sancţiunile împotriva ei de agravarea crizei alimentare, se va afla în centrul discuţiilor dintre miniştrii de Externe din UE. Josep Borrell a respins acuzaţia Rusiei.

Sancţiunile impuse de UE în urma invaziei din Ucraina „nu îi interzic Rusiei să exporte produse agricole şi seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate” în aceste operaţiuni, a precizat şeful diplomaţiei europene, potrivit AFP.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite