Scene violente la un protest de la sediul unui partid din Albania. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene | FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Un protest violent a avut loc sâmbătă în Albania, unde manifestanţii au luat cu asalt sediul Partidului Democrat (opoziţia de dreapta). Poliţia a recurs la gaze lacrimogene şi la tunuri cu apă.

Protestatarii sunt susţinători ai fostului preşedinte şi premier albanez Sali Berisha, care a fost dat afară din partid anul trecut, după ce Washingtonul l-a declarat persona non grata şi i-a interzis accesul în SUA din motive de corupţie, relatează Reuters.

Acesta a negat orice ilegalitate şi îl contestă pe noul lider al partidului, Lulzim Basha. Luna trecută, Berisha a convocat o reuniune a partidului şi s-a autoproclamat lider.

În timpul revoltelor de pe 8 ianuarie 2022, oamenii au folosit ciocane pentru a sparge uşile de securitate de metal, abia instalate la sediul partidului, şi au adus scări în încercarea de a ajunge la cel de-al doilea etaj. 

GALERIE FOTO

Presa locală a scris că cei care se aflau în clădire au încercat să menţină mulţimea afară,  folosind conţinutul stingătoarelor de incendii şi aruncând înspre ei cu tot ce aveau la îndemână, înainte de sosirea poliţiei.

Agenţia spaniolă EFE relatează că sute de oameni au luat cu asalt sediul PD, în timp ce agenţia germană dpa face referire la câteva mii, menţionează Agerpres.

Berisha are mai puţin de 800 de susţinători şi intenţionează să preia PD prin forţă pentru a-şi impune interesele şi pentru a-l folosi ca refugiu pentru el şi familia lui, a transmis partidul într-un declaraţie.

În schimb, potrivit lui Berisha, protestatarii vor să transforme „buncărul” lui Basha într-o „casă a libertăţii”.

După protestele de sâmbătă, Berisha a avertizat că lupta nu se încheie. „Ceea ce am văzut astăzi este doar prima pagină”, a spus el.

Ambasadoarea SUA la Tirana, Yuri Kim, a declarat că administraţia de la Washington este profund îngrijorată de tensiunile recente din jurul Partidului Democrat. 

În afară de SUA, Comisia Europeană şi mai multe ambasade europene în Albania au condamnat ferm violenţele şi au cerut ca responsabilii să fie aduşi în faţa justiţiei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite