Robert D. Kaplan: Scutul antirachetă protejează România şi Polonia de Rusia, întrucât aceste două ţări „au fost invadate de mai multe ori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert D. Kaplan, la Adevărul Live FOTO Dorin Costanda
Robert D. Kaplan, la Adevărul Live FOTO Dorin Costanda

Scutul american antirachetă din România şi Polonia este construit din punct de vedere tehnic împotriva Iranului, dar în realitate este menit să ofere protecţie faţă de Rusia, a afirmat joi, la Madrid, celebrul autor şi analist politic american Robert D. Kaplan.

Analistul politic american a fost invitat la Madrid pentru a i se decerna Premiul Internaţional al Societăţii Geografice Spaniole. Cu această ocazie, el a răspuns la mai multe întrebări legate despre problemele actuale internaţionale, transmite agenţia de presă EFE, citată de Agerpres.

La o întrebare legată de instalarea scutului antirachetă în Europa, Kaplan a răspuns că, deşi „din punct de vedere tehnic acesta trebuie să apere Europa de Iran, adevărul cert e că este vorba despre protejarea României şi a Poloniei de Rusia“, întrucât aceste două ţări membre ale NATO sunt „foarte importante şi au fost invadate de mai multe ori“.

„Ameninţarea Rusiei este reală, dar în acelaşi timp ambiguă, pentru că nu ştim ce doreşte preşedintele său Vladimir Putin“, a subliniat el, notând că Moscova operează în prezent prin acţiuni „puţin costisitoare“, precum manipularea reţelelor sociale sau crearea unor situaţii subversive în unele ţări.

Este însă o ameninţare reală, întrucât „poate deveni efectivă în 24 de ore în ţările baltice“, dar nu şi în alte ţări şi „nu la fel ca atunci când exista URSS“, a explicat Kaplan. Pe de altă parte, autorul american a calificat drept „o greşeală“ decizia fostului preşedinte democrat Barak Obama de a desfăşura trupe în Europa, întrucât această decizie i-a dat „undă verde“ lui Putin.

În ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene, Kaplan consideră că blocul comunitar rămâne „un proiect foarte ambiţios“, dar cu „patru sau cinci viteze“, pentru că este dominat de „prea multe diferenţe“.

Referindu-se la Brexit, analistul politic american crede că acesta se explică parţial prin „insularitatea Marii Britanii“, dar şi prin „amintirea Imperiului Britanic“. În schimb, el afirmă că populismul este un „fenomen temporar“.

Leadership-ul mondial al Statelor Unite este acum pus la îndoială pentru prima dată în ultimii 75 de ani, a mai declarat Robert D. Kaplan.

„Vom vedea ce se va întâmpla“, a spus el referindu-se la posibilitatea ca Beijingul să preia rolul de putere hegemonică mondială, dar a caracterizat decizia preşedintelui american Donald Trump de a renunţa la Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) drept „cea mai mare greşeală comisă de Statele Unite după al Doilea Război Mondial“.

Vorbind tot despre China, Robert D. Kaplan a spus că discursul privind leadershipul mondial al acestei ţări, pe care l-a rostit preşedintele chinez Xi Jinping la ultimul forum de la Davos, „ar fi fost diferit“ dacă Trump nu ar fi devenit preşedinte, iar odată cu instalarea acestuia la Casa Albă „intrăm într-o altă lume“.

Întrebat despre posibilele influenţe ale Rusiei asupra scrutinului prezidenţial american, Kaplan a spus că triumful lui Trump se datorează contracandidatei acestuia, Hillary Clinton, care „s-a învins singură“, întrucât şi-a compromis şansele din cauza scandalului legat de mesageria privată folosită la Departamentul de Stat şi a fundaţiei la care a participat alături de soţul ei, fostul preşedinte Bill Clinton. Totuşi, analistul politic a menţionat că trebuie făcută o investigaţie serioasă asupra posibilului amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 8 noiembrie 2016, notează EFE, potrivit Agerpres.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite