Rezultatele votului simbolic din Catalonia: 80,7% din participanţi au votat pentru independenţa regiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 80,7% din persoanele care au participat la votul simbolic asupra independenţei organizat duminică în Catalonia s-au pronunţat în favoarea acesteia, 1,6 milioane de voturi, potrivit rezultatelor provizorii date publicităţii de executivul catalan după numărarea a 88,4% din buletine.

Catalanii au votat duminică într-o consultare simbolică asupra independenţei regiunii lor. Deşi nu are nicio valoare legală, votul de duminică este unul foarte aşteptat, acţiunea fiind organizată în pofida faptului că a fost interzisă de Madrid.

După numărarea a 88,4% din buletine, rezultatele arată că aproape 1,65 milioane de persoane au votat de două ori „da“ la întrebările „Vreţi Catalonia să fie stat?“, iar dacă da, „Vreţi să fie independent?“, a anunţat Joana Ortega, adjunct al şefului executivului, care a precizat că peste două milioane de persoane au participat, în timp ce adversarii votului au atras atenţia că boicotează scrutinul.

Aceste rezultate trebuie să fie interpretate cu prudenţă, în contextul în care opozanţii faţă de independenţă au anunţat că boicotează scrutinul. Astfel, este vorba în principal despre simpatizanţi ai cauzei separatiste, care s-au prezentat în secţiile de votare din puternica regiune din nord-estul Spaniei cu 5,7 milioane de locuitori.

Aproximativ 5,4 milioane de catalani puteau, în mod teoretic, să participe la această consultare, deschisă inclusiv tinerilor cu vârsta de peste 16 ani şi străinilor rezidenţi în Catalonia. Catalanii din străinătate - New York, Sydney, Paris - puteau, de asemenea, să participe la consultare.

Organizând scrutinul, Artur Mas, preşedintele catalan, a încălcat două decizii ale Tribunalului Constituţional, care a suspendat votul la solicitarea autorităţilor de la Madrid. Guvernul spaniol apreciază că numai toţi spaniolii au dreptul să se pronunţe asupra viitorului Cataloniei.

Preşedintele catalan Artur Mas a apreciat că votul consultativ privind independenţa organizat duminică în Catalonia a fost „un succes total“, peste două milioane de persoane participând la vot, relatează AFP.

Potrivit lui Artur Mas, Catalonia a demonstrat, în cadrul votului consultativ, că „vrea să se guverneze singură“ şi a denunţat „miopia“ şi „indiferenţa“ Guvernului spaniol.

Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/independen-a-cataloniei" target="_blank">View the story "Independenţa Cataloniei " on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite