Refugiaţii, primiţi în Finlanda cu pietre şi artificii şi de un bărbat purtând ţinuta Ku Klux Klan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţi primesc informaţii la graniţa Suediei cu Finlanda FOTO AP
Refugiaţi primesc informaţii la graniţa Suediei cu Finlanda FOTO AP

Un grup de azilanţi, adus să fie cazat într-o fost cazarmă la Lahti, în districtul Hennala, a fost atacat de protestatari finalndezi cu pietre şi artificii, iar un protestatar purta ţinuta mişcării rasiste Ku Klux Klan (KKK), incidente prezentate de Guvern ca izolate, relatează postul Yle online.

Potrivit postului finlandez, secretarul permanent Päivi Nerg de la Ministerul de Interne a catalogat incidentele ca izolate. Aproximativ 30-40 de persoane au protestat faţă de aducerea azilanţilor la fosta cazarmă transformată în pripă în centru de primire. Demonstranţii au aruncat cu artificii în autobuzul cu care au fost aduşi joi seara, la Lahti, o primă serie de solicitanţi de azil.

În autobuz se aflau 49 de persoane, majoritatea refugiaţi din calea războiului din Irak. Printre ele se aflau copii şi bebluşi, potrivit unui reporter Yle aflat la faţa locului. Şefa Poliţiei din Lahti Esa Mäkelä a confirmat numărul demonstranţilor şi a anunţat că doi dintre ei au fost amendaţi pentru că au aruncat cu artificii.

Personalul din cadrul Crucii Roşii finlandeze, care i-a preluat pe azilanţi şi i-a condus în centrul de primire, a fost atacat cu pietre. Potrivit corespondentului Yle, incidentele din districtul Hennala au început cu aproximativ o jumătate de oră înainte de sosirea primului autobuz, când protestatarii au aruncat cu pietre în lucrători ai Crucii Roşii care le duceau cafea paznicilor postaţi la intrarea în fosta cazarmă. Însă nicio persoană nu a fost rănită în cursul acestui incident.

Vineri dimineaţa, alte trei autobuze au sosit la Lahti, unde au sosit aproximativ 250 de persoane. Potrivit altui jurnalist Yle, din grupul de protestatari făceau parte în principal tineri, inclusiv bărbatul în ţinuta KKK. Aceeaşi sursă a notat că oficialii nu au intervenit în vreun fel.

Într-un alt incident, la Kouvola, care a avut loc în noaptea de joi spre vineri, poliţia a reţinut un bărbat în vârstă de 50 de ani care a aruncat cu un cocteil Molotov în direcţia unui adăpost de urgenţă, fără să provoace pagube, deoarece paznicii au stins focul.

Päivi Nerg s-a declarat mulţumită, vineri dimineaţa, de prestaţia poliţiei în districtul Hennala, precizând că autorităţile s-au pregătit în vederea unor consecinţe ale creării centrului de recepţie. Ea a catalogat incidentele de la Lahti ca izolate, dar a recnoscut că Ministerul de Interne este îngrijorat de rezistenţa faţă de primirea azilanţilor.

Ministerul a creat o echipă de gestionare a situaţiilor de criză sub conducerea lui Nerg. Ea a apreciat că ministerul a făcut faţă situaţiei până în prezent şi a subliniat că înfiinţarea unui nucleu central de înregistrare a solicitanţilor de azil la Tornio, în nordul Finalndei, a contribuit la menţinerea controlului asupra situaţiei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite