Reacția Kievului după ce Putin a anunțat că va amplasa arme nucleare tactice în Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a luat Belarusul "ostatic nuclear", a reacționat duminică Kievul după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunțat că va desfăşura arme nucleare "tactice" pe teritoriul aliatului său, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Belarusul va găzdui arme nucleare tactice FOTO Arhivă
Belarusul va găzdui arme nucleare tactice FOTO Arhivă

"Kremlinul a luat Belarusul ostatic nuclear", a postat pe Twitter secretarul Consiliului de securitate ucrainean Oleksii Danilov, adăugând că această decizie este un "pas către destabilizarea internă a ţării".

Anunţul preşedintelui rus "maximizează nivelul de percepţie negativă şi de respingere publică a Rusiei şi a lui Putin în societatea belarusă", a apreciat Oleksii Danilov, 

Vladimir Putin a anunţat sâmbătă seară că a primit acordul Minskului pentru a desfăşura arme nucleare "tactice" în Belarus, ţară aflată la porţile UE şi condusă din 1994 de Aleksandr Lukaşenko, aliatul său cel mai apropiat, scrie Agerpres.

Vladimir Putin şi-a motivat decizia sâmbătă prin intenţia anunţată a Regatului Unit de a trimite muniţii cu uraniu sărăcit Ucrainei, notează AFP:

Rusia are cu ce să răspundă. Noi avem, fără a exagera, sute de mii de obuze de acest tip. Nu le utilizăm deocamdată“, a declarat liderul de la Kremlin.

Moscova s-a folosit de teritoriul Belarusului pentru a-şi lansa ofensiva asupra Kievului anul trecut sau pentru a efectua tiruri, potrivit autorităţilor ucrainene.

Responsabili ruşi au făcut în mai multe rânduri ameninţări mai mult sau mai puţin voalate că se vor folosi de arma nucleară în Ucraina în caz de escaladare semnificativă a conflictului.

Transferul armelor nucleare în Belarus, o evoluție semnificativă

Experții spun că această evoluție este semnificativă, deoarece Rusia s-a mândrit cu faptul că, spre deosebire de SUA, nu a desfășurat arme nucleare în afara granițelor sale.

Un înalt oficial al administrației americane a observat că Rusia și Belarus discută de ceva timp despre transferul de arme nucleare.

"Am văzut rapoartele privind anunțul Rusiei și vom continua să monitorizăm această situație", a transmis biroul de presă al Departamentului de Apărare al SUA.

"Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară strategică și nici indicii că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară. Rămânem angajați în apărarea colectivă a alianței NATO".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite