Război în Ucraina. Turcia implementează Convenţia de la Montreux, pact ce îi permite să limiteze accesul navelor de război în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strâmtoarea Bosfor
Strâmtoarea Bosfor

Ministrul de Externe turc Mevlut Cavusoglu a declarat duminica aceasta că va implementa Convenţia de la Montreux, transmite Reuters. Potrivit convenţiei, Turcia deţine controlul asupra circulaţiei navale către Marea Neagră prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele şi poate limita traversarea vaselor de război în timp de conflict sau dacă este ameninţată.

Turcia a calificat invazia Rusiei în Ucraina drept „război”, într-o schimbare de retorică ce a deschis calea pentru decizia anunţată de Cavusoglu, potrivit Agerpres. 

Traversarea Strâmtorilor Bosfor şi Dardanele de către nave de război este reglementată de Convenţia de la Montreux din 1936, care limitează numărul şi dimensiunile vaselor de război aparţinând altor ţări decât cele riverane la Marea Neagră.

Toate aceste prevederi se aplică pe timp de pace.

În vremuri de război, dacă Turcia îşi menţine neutralitatea, niciun vas militar al unei tări implicate în conflict nu poate traversa strâmtorile Bosfor şi Dardanele, excepţie făcând doar situaţia în care acestea se întorc în portul de plecare.

De asemenea, pe timp de război, Turcia are dreptul să ia deciziile pe care le consideră potrivite şi poate autoriza tranzitul oricărui vas.

Articolul 21 al Convenţiei de la Montreux permite Turciei să acţioneze cu aceeaşi libertate dacă percepe „o ameninţare iminentă de război”, chiar dacă nu ia parte la el. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite