Război în Ucraina. Ruşii au ocupat Svitlodarsk. Noi bombardamente la Harkov, oraşul revenit la o viaţă normală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Gettyimages
FOTO Gettyimages

Trupele ruse îşi continuă ofensiva în Donbas,  concentrându-se asupra încercuirii Lysychansk şi Severodonetsk pentru a ajunge la graniţa administrativă a regiunii Lugansk. Aceasta este ocupată în proporţie de 95%.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.37 Ministrul Apărării a explicat de ce ar trebui legalizat traficul de arme în Ucraina

Potrivit ministrului apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov, în ciuda războiului, această problemă este destul de relevantă. Acesta a declarat că circulaţia armelor ar trebui legalizată în Ucraina. El a scris despre asta pe Facebook .

Când ocupanţii ruşi au invadat Ucraina, zeci de mii de cetăţeni ai noştri, subliniez – zeci de mii – au primit arme automate pentru a-şi proteja casele în cel mai „liberal” mod. Pentru că nu a existat altă cale. În multe situaţii a fost decisiv acest factor. Există şi probleme, pentru că dorinţa de a deţine o armă şi capacitatea de a o manipula în siguranţă, de a respecta armele sunt lucruri care nu merg întotdeauna împreună. Milioane de arme erau în circulaţie în ţară înainte de asta, inclusiv arme nedeclarate, „, a scris ministrul.

Potrivit lui Reznikov, în Ucraina ar trebui formată o cultură a atitudinii sigure şi responsabile faţă de arme. El a amintit că legea permite cetăţenilor să folosească orice armă împotriva inamicului. Prin urmare, este logic, în opinia sa, să nu se creeze o interdicţie, ci să se reglementeze folosirea armelor prin formarea unei culturi de tragere.

„Folosirea eficientă a armelor nu este ceva ce ţine doar de abilităţile personale. Este necesară şi o anumită stare de spirit, dar mai este necesară şi disponibilitatea unei infrastructuri adecvate. Sunt convins că Ucraina trebuie să dezvolte o reţea de poligoane de tragere, cluburi de tir, competiţii relevante. să folosească armele, să-şi păstreze abilităţile şi – cel mai important – să adopte o anumită cultură”, – a spus şeful Ministerului Apărării.

După cum a raportat UNIAN, la 23 februarie 2022, Rada Supremă a Ucrainei a  adoptat în primă lectură proiectul Legii privind dreptul civililor de a deţine arme de foc (№5708). Proiectul de lege prevede introducerea Certificatului de Deţinător de Arme şi menţinerea Registrului Unificat de Stat al Armelor de Foc Civile.

Potrivit sociologilor, în timpul războiului, numărul celor care susţin dreptul cetăţenilor ucraineni de a deţine arme de foc şi muniţie s-a dublat .

UPDATE 22.18 Arestovich vorbeşte despre posibilitatea ca Ucraina să distrugă podul ce face legătura cu  Crimeea

Potrivit consilierului din cadul Preşedinţiei Ucrainei, clădirea este bine protejată de forţele inamice. Prin urmare, este încă imposibil să distrugi podul spre Crimeea, spune Arestovich. Podul Crimeei este o structură capitală de importanţă strategică, special făcută şi apărată pentru a nu putea fi distrusă.cu o rachetă de croazieră. Arestovici a adăugat că Ucraina ar fi distrus podul cu mult timp în urmă dacă ar fi fost atât de uşor de făcut.

UPDATE 21.50 „Harpoanele” din Statele Unite vor permite Ucrainei să controleze o parte a Mării Negre - expert

Rachetele antinavă americane " Harpoon " (Harpoon) vor oferi Ucrainei posibilitatea de a controla o zonă destul de mare a Mării Negre. Această opinie a fost exprimată de expertul militar Oleg Zhdanov pentru FreedomUA .

"Sistemele Harpoon ne vor oferi posibilitatea de a controla o zonă destul de mare a Mării Negre. Sub acoperirea acestor sisteme, într-adevăr, putem încerca să restabilim trecerea navelor civile", a spus el. Potrivit acestuia, acum există şase submarine ruseşti pe mare, dar toate sunt diesel şi, prin urmare, trebuie să plutească constant pentru a-şi reumple rezervele de aer şi a reîncărca bateriile. „În acel moment, îi putem prinde”.

Jdanov a menţionat şi data la care va ajunge armele din Statele Unite. Potrivit acestuia, se va întâmpla în a doua jumătate a lunii iunie.

UPDATE 21.35 Luptele grele continuă la periferia oraşului Severodonetsk - şeful OVA

Luptele grele continuă la periferia oraşului  Severodoneţk din regiunea Lugansk, iar ocupanţii ruşi încearcă în prezent să intre în oraş. În prezent, militarii ucraineni se apără în zona Zoloty şi Katerynivka, a transmis şeful OVA din Luhansk, Serghei Gaidai.

"Orcii avansează în Borivskyi. Luptele grele continuă la periferia Severodoneţk, inamicul încearcă să pătrundă în oraş. Centrul regional este distrus de artilerie şi avioane", a spus Gaidai. „La Toshkivka, ruşii au fost respinşi, Forţele Armate şi-au consolidat poziţiile. Autostrada Lysychansk-Bakhmut este sub focul inamic constant, iar deplasarea pe această rută este periculoasă.", a spus Gaidai.

UPDATE 21.17 Pentagonul a numărat câte echipamente militare ruse au distrus ucrainenii

De la începutul invaziei militare pe scară largă a Rusiei pe teritoriul Ucrainei independente, trupele ruse au suferit în mod constant pierderi serioase de echipament militar. Acest lucru a fost raportat de CNN, citând o sursă din Departamentul Apărării al SUA.

Potrivit postului TV de ştiri, trupele ruse de ocupaţie au pierdut:

aproximativ 1.000 de tancuri;
peste 350 de piese de artilerie;
aproximativ 30 de avioane de vânătoare-bombardament;
aproximativ 50 de elicoptere.
Cu toate acestea, Statele Unite consideră că, chiar şi cu pierderile acestea destul de grave, Rusia are încă suficiente capacităţi tehnice pentru a continua războiul.

„Ruşii chiar au un avantaj aici în ceea ce priveşte suma de bani pe care o pot folosi în această luptă, numărul de oameni, echipamente şi arme şi trebuie să luăm în considerare acest lucru”, a spus o sursă de la Pentagon.

În ceea ce priveşte cifrele înaintate de armata ucraineană, în cea de-a 91-a zi a invaziei ruse la scară largă aceasta estimează la 30.000 numărul militarilor ruşi eliminaţi (morţi, răniţi şi prizonieri), la aproximativ 1000 numărul de soldaţi ruşi care au fost luaţi prizonieri; numărul tancurilor distruse a depăşit 1.300, iar numărul vehiculelor de luptă blindate indisponibilizate a fost de 3.235.

UPDATE 21.00 Combatanţi ucraineni s-ar putea ascunde în continuare în oţelăria Azovstal, susţine liderul separatiştilor din Doneţk

Combatanţi ucraineni s-ar ascunde, în continuare, în imensa oţelărie Azovstal, după ce Moscova a anunţat în mod oficial închiderea operaţiunii de preluare a controlului acesteia, susţine liderul regiunii separatiste pro-ruse Doneţk, Denis Puşilin. „S-ar putea ascunde. Ar putea fi pierduţi pe undeva, rămaşi în urma” combatanţilor care s-au predat şi au fost luaţi prizonieri, declară Puşilin.


UPDATE 20.30 Putin îi spune lui Draghi că este pregătit să ajute la ”depăşirea crizei alimentare”

Preşedintele rus Vladimir Putin se declară joi pregătit să ajute la o ”depăşire a crizei alimentare” cauzată de o blocare a cerealelor ucrainene şi ruse din cauza Războiului rus în Ucraina, cu condiţia unei ridicări a sancţiunilor impuse Moscovei, relatează AFP.

Rusia ”este pregătită să aibă o contribuţie semnificativă în depăşirea crizei alimentare, prin exportul de cereale şi îngrăşăminte, cu condiţia ca Occidentul să ridice restricţii motivate politic”, a declarat Putin într-o convorbire la telefon cu premierul italian Mario Draghi, anunţă într-un comunicat Kremlinul.


UPDATE 20.00 Peste 100 de militari ruşi, daţi afară din Garda Naţională, din cauză că au refuzat să ia parte la Războiul din Ucraina

Un tribunal militar rus din regiunea Kabardino-Balkaria (sud) confirmă concedierea a 115 militari care şi-au contestat darea afară din armată din cauză că au refuzat să participe la invazia Ucrainei, relatează AFP.

Acest dosar pare să fie primul caz confirmat în mod oficial al unor militari ruşi care au refuzat să ia parte la invazia Ucrainei, lansată de către Vladimir Putin la 24 februarie.

Acest tribunal militar a conchis că militarii au ”refuzat în mod arbitrar să îndeplinească o misiune oficială” şi le-a respins apelul.


UPDATE 17.25 Vacanţa de vară, anulată la Mariupol de către ocupanţii ruşi: „Copiii vor face cursuri de limba şi literatura rusă”

Forţele ruse care au cucerit Mariupolul au decis să anuleze vacanţa şcolară de vară cu scopul de a-i pregăti pe elevi pentru programa şcolară rusă, anunţă joi un consilier local ucrainean din acest oraş-port, Petro Andriuşcenko.

„Ocupanţii au anunţat prelungirea anului şcolar până la 1 septembrie. Toată vara, copiii vor face cursuri de limba şi literatura rusă, de istorie rusă şi cursuri de matematică în rusă”, anunţă consilierul de la Primăria Mariupol Petro Andriuşcenko.


UPDATE 17.15 Mamele soldaţilor morţi pe crucişătorul Moskva puse să semneze că fiii lor „au murit într-un accident”

Mamele soldaţilor care se aflau pe crucişătorul Moskva în momentul scufundării acestei nave în Marea Neagră după un atac cu rachete al armatei ucrainene sunt presate să declare faptul că fiii lor „au murit într-un accident”, nu într-o „operaţiune specială”, aşa cum numeşte Putin războiul său împotriva Ucrainei. Unii părinţi nu renunţă şi intenţionează să deschidă un proces colectiv împotriva Ministerului rus al Apărării.


UPDATE 16.30 Patru persoane ucise în bombardamente noi la Harkov, după ce oraşul revine la o viaţă normală

Patru persoane au fost ucise în noi bombardamente la Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, care a revenit la o viaţă normală la jumătatea lui mai, anunţă joi guvernatorul regional Oleg Sinegubov, relatează AFP.

”Ocupanţii bombardează dn nou centrul regional. Potrivit unor informaţii preliminare, şapte persoane au fost rănite, iar din nefericire patru au murit”, denunţă Sinegubov.

Guvernatorul îndeamnă locuitorii să rămână în adăposturi.


UPDATE 16.00 Putin face apel la partenerii Uniunii Economice Eurasiatice să aleagă parteneri ”naturali” ”

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut apel la partenerii Uniunii Economice Eurasiatice să aleagă parteneri şi vecini ”naturali” în detrimentul altor economii ”foarte dezvoltate”, relatează CNN.


UPDATE 15.30 Trupele ucrainene l-au eliminat pe cunoscutul comandant cecen „Tik Tok”

Forţele ucrainene au anunţat eliminarea mai multor luptători ceceni din lanţul de conducere, inclusiv a cunoscutului comandant „Tik Tok”. E vorba de Asvad Idrisov, cunoscut pe reţelele sociale drept „comandantul Tik Tok” datorită frecvenţei mari cu care posta.

Acesta participa la invazia Ucrainei şi a fost ucis în luptele de lângă Severodoneţk.Forţele ucrainene au eliminat şi alţi ceceni în timpul operaţiunilor.

Trupele ucrainene l-au eliminat pe cunoscutul comandant cecen „Tik Tok”
Trupele ucrainene l-au eliminat pe cunoscutul comandant cecen „Tik Tok”


 


UPDATE 14.02 Invazia Rusiei în Ucraina pe 24 februarie a fost asemenea unui „fulger”, iar Vladimir Putin nu poate fi lăsat să câştige sau „să dicteze condiţiile păcii”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Nu va exista pace dictată. Ucraina nu va accepta acest lucru şi nici noi nu o vom face”, a subliniat cancelarul german.

„Lumea se află într-un punct de cotitură”, a precizat el, adăugând nu numai Ucraina este în pericol, ci şi „sistemul de cooperare internaţională care a fost creat după două războaie mondiale”, potrivit CNN.

Perspectiva ca Rusia să cucerească tot teritoriul ucrainean pare mai puţin probabilă decât la începutul războiului, spune cancelarul Germaniei, datorită forţelor ucrainene şi sprijinului comunităţii internaţionale.

Cancelarul german a menţionat că Berlinul furnizează arme grele Kievului.

UPDATE 13.52 Forţele ruseşti au bombardat zeci de oraşe în Donbas şi sunt pe cale să încercuiască două oraşe importante din regiune, unde mii de civili riscă să fie prinşi în capcană fără nicio cale de ieşire.

Forţele ruseşti înaintau din trei direcţii pentru a încercui cel mai estic sector al Donbasului controlat de armata ucraineană, concentrându-şi ofensiva asupra oraşelor gemene Severodoneţk şi Lisiceansk, situate pe cele două maluri ale râului Siverskii Doneţ.

„Trupele ruseşti au avansat suficient de mult încât să poată trage deja cu mortiere” asupra oraşului, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk, Serhii Gaidai, pe 25 mai, pe reţelele de socializare.

Căderea celor două oraşe ar pune întreaga provincie Lugansk sub control rusesc, unul din obiectivele Kremlinului în războiul său.

UPDATE 13.33 Liderul cecen Ramzan Kadîrov ameninţă Polonia

„Chestiunea Ucrainei este încheiată. Sunt interesat de Polonia. Ce încearcă să obţină Polonia? După Ucraina, dacă primim ordin, în şase secunde vă arătăm de ce suntem în stare. Mai bine vă retrageţi armele şi mercenarii”, spune liderul cecen într-un mesaj video distribuit pe Twitter de un jurnalist al BBC.

În plus, Kadîrov cere Poloniei să-şi „prezinte scuze oficial pentru ce i-a făcut ambasadorului nostru”.

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit cu vopsea roşie în timp ce se pregătea să depună o coroană de flori la cimitirul soldaţilor sovietici din capitala Poloniei. Ceremonia a fost oprită după atac, iar diplomatul a părăsit zona escortat de poliţie. „Fasciştilor!”, a strigat la adresa sa un protestatar.

UPDATE 12.19 Unele ţări europene anulează transportul gratuit pentru refugiaţii ucraineni şi introduc tarife preferenţiale pentru călătorii, relatează publicaţia Zerkalo Nedeli.

Conform sursei citate, refugiaţii ucraineni nu vor mai avea parte de transport gratuit începând cu 1 iunie în Bulgaria, Cehia, Elveţia, Germania şi Polonia.

În Germania, de exemplu, vor plăti 9 euro pentru un bilet care asigură acces la toate tipurile de transport urban şi la trenurile regionale. În Cehia, un abonament pentru toate tipurile de transport public va fi disponibil pentru refugiaţii ucraineni la preţul de 7 euro.

Varşovia a anunţat de asemenea eliminarea transportului public gratuit pentru refugiaţii ucraineni. În ceea ce priveşte circulaţia cu trenurile regionale şi cele internaţionale, Polonia este aşteptată să facă clarificări.

Potrivit ONU, circa opt milioane de ucraineni ar urma să-şi părăsească ţara din cauza războiului.

UPDATE 11.47 Peste 150 de copii au fost ucişi, până în prezent, în războiul din Ucraina, în regiunea separatistă Doneţk, a anunţat Procuratura Generală ucraineană, relatează The Kiev Independent.

Se estimează că cifrele sunt mai mari, deoarece nu includ victimele din rândul copiilor din zonele în care au loc ostilităţi şi în zonele ocupate, a mai precizat Procuratura Generală.

Cifra este semnificativ mai mare decât în orice altă regiune a ţării, relatează BBC.

Numărul copiilor ucişi la nivel naţional este de cel puţin 240.

UPDATE 11.23 Ucraina a pierdut faza actuală a războiului din punct de vedere al ritmului. Rusia a acumulat rezerve mai devreme decât se estima şi a reuşit să îngreuneze situaţia pe frontul din Donbas, a declarat consilierul prezidenţial Aleksei Arestovici.

„Suntem în urmă, ceea ce face situaţia de pe front extrem de dificilă. Prin urmare, este posibil ca armata rusă să se întoarcă în nordul ţării noastre şi să crească presiunea de-a lungul liniei Herson-Zaporojie”, a spus Arestovici, citat de Zerkalo Nedeli.

El remarcă totodată că societatea ucraineană este obosită de război şi începe să se divizeze.

„Oamenii încep să se divizeze. Este necesar să dăm nişte explicaţii. Această etapă este inevitabilă. Va dura o lună, poate o lună şi jumătate. Se va încheia când ajutorul occidental va ajunge prin legea de împrumut şi închiriere şi alte căi în acele cantităţi în care putem stabiliza situaţia”, a subliniat Arestovici.

UPDATE 11.21 Numărul prizonierilor de război ucraineni din Republicile Populare Lugansk şi Doneţk este în prezent de aproximativ 8.000 şi este în creştere, a declarat, joi, ambasadorul Republicii Populare Lugansk în Rusia, Rodion Miroşnik, pentru Soloviev Live, relatează agenţia de presă rusă TASS.

"Există o mulţime de prizonieri de război (n.r. - ucraineni). Desigur, sunt mai mulţi pe teritoriul Republicii Populare Doneţk, dar şi noi avem o mulţime, iar în prezent, numărul total este în jur de 8.000. Sunt o mulţime, şi literalmente apar sute zilnic”, a declarat Rodion Miroşnik.

Potrivit diplomatului, numărul militarilor ucraineni prinşi şi ucişi în Donbas va creşte, deoarece comandanţii ucraineni desfăşoară unităţi de apărare teritorială din rândul populaţiei civile.

În prezent, există o avansare activă spre Sloviansk, Kramatorsk, a mai spus el, subliniind că numărul prizonierilor de război şi al celor ucişi va creşte, având în vedere că ”batalioanele de apărare teritorială sunt trimise în prima linie”.

Oficialul rus a mai explicat că soldaţii ucraineni ”nu sunt pregătiţi să poarte acest război”, fiind vorba despre civili cărora li s-au înmânat arme şi ”li s-a promis că îşi vor apăra loturile de pământ, vor apăra blocadele într-o zonă la aproximativ două mii de kilometri distanţă de linia frontului”.

UPDATE 10.33 Armata ucraineană foloseşte biciclete electrice pentru a transporta arme antitanc de nouă generaţie şi pentru deplasarea lunetiştilor pe câmpul de luptă.

În imaginea de mai jos, se observă cum o rachetă anti-tanc NLAW, aparţinând armatei ucrainene,  este montată pe ce pare a fi o motocicletă de teren. De fapt, vehiculul cu două roţi este este o bicicletă electrică şi reprezintă o nouă eră a tacticilor de pe câmpul de luptă, relatează Radio Europa Liberă. 

Daniel Tonkopi, co-fondatorul Delfast, firma care a produs vehiculul, a confirmat într-o postare pe Facebook  că bicicletele electrice ale companiei sunt utilizate în prezent de armata ucraineană. Tonkopi a susţinut că militarii ucraineni au putut folosi bicicletele pentru cel puţin un raid, doar cu o singură încărcare.

Mai multe detalii aici...

UPDATE 7.37 Rusia se concentrează acum asupra războiului şi va fi de acord cu o încetare a focului doar atunci când va fi la un pas de înfrângere în războiul împotriva Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, potrivit Ukrinform.

„Suntem de acord că o încetare a focului este necesară, dar vă garantez 100% că atunci când Rusia va fi de acord cu o încetare a focului, va fi momentul în care va fi la un pas de înfrângerea sa în război. Şi vor fi de acord cu încetarea focului cu singurul scop de a scăpa de înfrângere, iar înainte de asta războiul va continua", a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, în cadrul unui briefing după participarea sa la Forumul Economic Mondial.  

Kuleba a adăugat că Kievul salută cu sinceritate orice eforturi care duc la o soluţie diplomatică. 

În acelaşi timp, ministrul a subliniat că, având în vedere situaţia de pe teren şi o analiză a deciziilor Kremlinului, Rusia se concentrează pe război, mai degrabă decât pe diplomaţie. 

 Kuleba a declarat anterior, la 25 mai, că Ucraina nu va face nicio concesie lui Putin, deoarece strategia de pacificare a acestuia din 2014 până la începutul invaziei la scară largă a eşuat deja şi nu are nicio şansă de succes în viitor.

UPDATE 7.34 Forţele ruse au bombardat peste 40 de oraşe din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a declarat armata ucraineană, ameninţând să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civilii prinşi în calea invaziei lor, aflată acum în a patra lună, transmite Reuters.

Dacă nu a reuşit să cucerească capitala Ucrainei, Kiev, sau al doilea oraş al acesteia, Harkov, Rusia încearcă să preia controlul deplin asupra Donbasului, format din două provincii estice pe care Moscova le revendică în numele separatiştilor. 

Rusia a trimis mii de trupe în regiune, atacând din trei părţi în încercarea de a încercui forţele ucrainene care rezistă în oraşul Sievierodonetsk şi în oraşul geamăn Lysychansk. Căderea acestora ar lăsa întreaga provincie Luhansk sub control rusesc, un obiectiv de război cheie al Kremlinului. 

 "Ocupanţii au bombardat peste 40 de oraşe din Doneţk şi regiunea Luhansk, distrugând sau deteriorând 47 de situri civile, inclusiv 38 de case şi o şcoală. Ca urmare a acestui bombardament, cinci civili au murit şi 12 au fost răniţi", a precizat pe Facebook Armata ucraineană.  

În comunicat se precizează că au fost respinse 10 atacuri inamice, au fost distruse patru tancuri şi patru drone şi au fost ucişi 62 de "soldaţi inamici". 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că trupele ruseşti "ne depăşesc puternic numeric" în unele părţi din estul ţării. 

Reuters nu a putut confirma în mod independent rapoartele privind câmpul de luptă. 

 În timp ce Moscova încearcă să îşi consolideze controlul asupra teritoriului pe care l-a cucerit, preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică procesul de obţinere a cetăţeniei şi paşapoartelor ruseşti pentru locuitorii din districtele nou capturate.  

Parlamentul rus a eliminat miercuri limita superioară de vârstă pentru serviciul contractual în armată, subliniind necesitatea de a înlocui trupele pierdute. citiţi mai departe 

Într-o alocuţiune video nocturnă, Zelenski, comentând noile reguli de înrolare ruseşti, a declarat: "(Ei) nu mai au suficienţi tineri, dar încă mai au dorinţa de a lupta. Va fi nevoie încă de timp pentru a zdrobi această voinţă". 

Zelenski a declarat în această săptămână că conflictul ar putea fi încheiat doar prin discuţii directe între el şi Putin. 

Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina o "operaţiune specială" pentru a dezarma Ucraina şi a o proteja de fascişti. Ucraina şi Occidentul spun că acuzaţia de fascism este nefondată şi că războiul este un act de agresiune neprovocat.  

UPDATE 7.32 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat un atac virulent la adresa fostului secretar de stat american Henry Kissinger, care a sugerat, marţi, că negocierile de pace ar trebui să vizeze crearea de graniţe de-a lungul "liniei de contact" în Donbas, aşa cum exista în ajunul invaziei ruseşti, transmite CNN.

În ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare,  Zelenski a declarat: ”Indiferent de ceea ce face statul rus, există cineva care spune: «Să luăm în considerare interesele sale». Anul acesta, la Davos, s-a auzit din nou. În ciuda miilor de rachete ruseşti care lovesc Ucraina. În ciuda faptului că zeci de mii de ucraineni au fost ucişi. În ciuda a ceea ce s-a întâmplat la Bucea şi Mariupol. În ciuda oraşelor distruse. Şi în ciuda "lagărelor de filtrare" construite de statul rus, în care se ucide, se torturează, se violează şi se umileşte ca pe bandă rulantă”.  

"Rusia a făcut toate acestea în Europa, dar, totuşi, la Davos, de exemplu, domnul Kissinger (fostului secretar de stat american Henry Kissinge – n.r.) iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei", a adăugat preşedintele ucrainean. 

Kissinger a vorbit prin legătură video la Forumul de la Davos. 

În comentariile sale, Kissinger a spus că: "Nu este vorba de un conflict de stat. Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a crea tulburări şi tensiuni care nu vor fi uşor de depăşit. În mod ideal, linia de demarcaţie ar trebui să fie o revenire la status quo ante", sugerând aparent că Ucraina ar trebui să accepte să renunţe la o mare parte din Donbas şi Crimeea.

 "Continuarea războiului dincolo de acest punct nu ar fi despre libertatea Ucrainei, ci un nou război împotriva Rusiei însăşi", a declarat Kissinger.

Zelenski a comparat opiniile lui Kissinger cu împăcarea Germaniei naziste în 1938.

 "Domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei. Ca să nu existe o înstrăinare a Rusiei de Europa. Calendarul domnului Kissinger se pare că nu este 2022, ci 1938, iar el a crezut că vorbeşte cu o audienţă nu la Davos, ci în ceea ce era atunci Munchen", a spus el. 

"Apropo, în anul real 1938, când familia domnului Kissinger fugea din Germania nazistă, acesta avea 15 ani", a adăugat Zelenski. 

UPDATE 05.12 Israelul a interzis Berlinului să aprovizioneze Ucraina cu rachete antitanc produse în colaborare

Israelul a interzis furnizarea de rachete Spike, Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de Axios .

Potrivit oficialilor americani şi israelieni, autorităţile israeliene au respins cererile SUA ca Ucraina să primească rachete antitanc Spike, produse în Germania, folosind tehnologie israeliană.

Conform Axios, oficialul israelian al Ministerului Apărării, Amir Eshel, s-a întâlnit cu adjunctul secretarului american al apărării pentru politică, Colin Kahl, la Washington, în urmă cu două săptămâni, pentru a discuta despre cooperarea în materie de securitate dintre cele două ţări. Amir Eshel a subliniat că ţara nu va fi de acord cu un astfel de pas, întrucât Israelul predă Ucrainei doar echipamente militare neletale. 

UPDATE 03.05 Ruşii au deplasat o navă de mici dimensiuni capturată anterior a marinei ucrainene la Insula Şerpilor. Serviciile ucrainiene de informaţii se aşteaptă la provocări

Una dintre bărcile blindate de mici dimensiuni ale marinei ucrainene, care a fost capturată de ruşi în Berdyansk la începutul invaziei, a fost detectată lângă InsulaŞerpilor. Acest lucru a fost raportat de comandamentul operaţional „ Sud ”. Este probabil ca inamicul să folosească această barcă sub pavilion ucrainean pentru a efectua provocări prin bombardarea navelor civile străine sau a zonelor de coastă, atât ale Ucrainei, cât şi ale altor ţări din regiunea Mării Negre.

UPDATE 02.31 Împuşcături în Harkov: au aparut noi detalii ale incidentului

Au apărut detalii despre împuşcăturile din districtul Kholodnohirsky din  Harkiv, în care au fost ucise trei persoane.

Astfel, conform canalelor locale Telegram, mai întâi a avut loc un conflict într-una dintre maşinile cu sigla SRW.

„În urma conflictului, unul dintre pasageri a deschis focul cu o mitralieră - unul a fost ucis şi unul a fost rănit”, se arată în comunicat.

„Atunci ucigaşul, sub ameninţarea de a împuşca şoferul, l-a silit pe acesta să intre într-un Opel alb care trecea prn zonă. Poliţişti ai regimentului special de poliţie şi ai secţiei de urmărire penală a unităţii teritoriale au fost trimişi cu promptitudine pentru reţinerea făptuitorului. În timpul reţinerii, infractorul a fost neutralizat", au precizat poliţiştii.

UPDATE 01.36 Austria va prelua tratamentul soldaţilor ucrainieni grav răniţi

Austria va prelua tratamentul soldaţilor ucraineni răniţi grav. Acest lucru a fost anunţat de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său de seară, după cea de-a 91-a zi de război. Potrivit lui Zelensky, acesta a purtat o conversaţie cu cancelarul austriac Karl Negammer. Preşedintele ucrainian l-a informat despre situaţia din Donbass şi din alte zone de ostilităţi şi a mulţumit pentru sprijin.

„S-a convenit că Austria îi va prelua pe soldaţii noştri grav răniţi, la tratament”, a spus şeful statului.

De asemenea, potrivit lui Zelensky, cei doi au discutat despre cooperarea cu Cancelarul pentru integrarea europeană a Ucrainei.

UPDATE 00.48 Crucii Roşii i se cere să verifice condiţiile de detenţie a luptătorilor Azov în Rusia

Comisarul Radei Supreme pentru Drepturile Omului, Lyudmila Denisova, a făcut un apel la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii pentru a verifica respectarea drepturilor soldaţilor Regimentului Azov reţinuţi pe teritoriul ocupat temporar al regiunii Doneţk, în conformitate cu Convenţia de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de razboi. Acest lucru a fost raportat pe Telegram de Denisova.

UPDATE 00.05 Miliardarul ucrainean Rinat Akhmetov dă în judecată Rusia pentru distrugerea Azovstal

Miliardarul ucrainean Rinat Akhmetov va iniţia un proces împotriva Rusiei cerând daune în valoare de 17-20 de miliarde de dolari din cauza distrugerii uzinei Azovstal şi a uzinei Mariupol Ilici, pe care acesta le deţinea.

ŞTIRE INIŢIALĂ Trupele ruse îşi continuă ofensiva în Donbas

În 24 mai, trupele ruse îşi continuă ofensiva în Donbas,  concentrându-se asupra încercuirii Lysychansk şi Severodonetsk pentru a ajunge la graniţa administrativă a regiunii Lugansk.

În acelaşi timp, agresorul  a trimis Divizia Iskander  pe direcţia belarusă.

Potrivit experţilor şi militarilor, ocupanţii pregătesc o ofensivă majoră în sud, procedând în acest scop la  întărirea grupurilor de trupe  pentru atacuri în direcţia Zaporojie. 

În plus, ruşii  îşi stabilesc poziţii  pe Insula Şerpilor. Manevrele navelor ruseşti ale Flotei Mării Negre continuă în Marea Neagră.

Pe 24 mai, alţi 150 de ocupanţi ruşi  şi nouă tancuri au fost lichidaţi în Ucraina . Acum, numărul total de inamici distruşi în statul ucrainean este de aproximativ 29.350 de oameni.

La 24 mai 2022, trupele ruse au ocupat Svitlodarsk, în regiunea Doneţk.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri