Qatargate: Eva Kaili afirmă că nu va reveni la Atena decât după ce va fi achitată în Belgia

0
Publicat:

Eurodeputata elenă Eva Kaili, implicată în scandalul de corupţie Qatargate, afirmă că nu va reveni în Grecia decât după ce va fi achitată în Belgia, transmite sâmbătă DPA.

Eva Kaili foto: Profimedia
Eva Kaili foto: Profimedia

Kaili, ce se afla în detenţie din decembrie anul trecut, a fost plasată vineri în arest la domiciliu, în aşteptarea procesului din Belgia.

''Dacă nu reuşesc să conving sistemul de justiţie belgian că sunt nevinovată, nu mă voi întoarce niciodată în ţara mea natală'', a declarat fosta vicepreşedintă a Parlamentului European pentru săptămânalul grec To Vima.

Eva Kaili a petrecut prima noapte din arestul la domiciliu alături de fiica sa în apartamentul din Bruxelles, a afirmat avocatul său Michalis Dimitrakopoulos.

''Ea vrea să revină la reuniunile Parlamentului European (după încheierea procedurilor legale)'', a precizat Dimitrakopoulos.

Parlamentul European a fost zguduit de scandalul Qatargate după ce autorităţile belgiene au percheziţionat locuinţe şi birouri în decembrie 2022, pe fondul acuzaţiilor că Qatarul a dat bani şi cadouri pentru a-şi asigura un tratament favorabil în Parlamentul European.

În scandalul Qatargate au fost arestaţi iniţial eurodeputaţii Eva Kaili (Grecia), Marc Tarabella (Belgia), Andrea Cozzolino (Italia), fostul deputat italian Pier Antonio Panzeri, asistentul italian Francesco Giorgi (partenerul Evei Kaili) şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unei organizaţii neguvernamentale, arată Agerpres.

Ei sunt suspectaţi de încasarea unor mari sume de bani din partea statului Qatar pentru a influenţa în favoarea acestuia declaraţii şi decizii politice în cadrul PE, în special în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor în Qatar, ţară criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi. În cursul unei percheziţii la domiciliul lui Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, el ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări în Parlamentul European.

În total, procurorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite