Qatargate. Cum a cumpărat cuplul Eva Kaili și Francesco Giorgi influența statului din Golf în Parlamentul European. „Banii de la Qatar sunt gata, cu bonus“

0
Publicat:

Pe măsură ce Qatarul se pregătea să găzduiască Cupa Mondială FIFA din 2022, cuplul Eva Kaili și Francesco Giorgi era printre cei mai aprigi susținători ai statului din Golf în Bruxelles, apărându-i reputația în privința drepturilor omului și respingând criticile privind tratamentul migranților.

Cuplul Eva și Francesco a luptat pentru Qatar și a ajuns în arest
Cuplul Eva și Francesco a luptat pentru Qatar și a ajuns în arest FOTO Profimedia

Cu mai puțin de o săptămână înainte ca turneul de fotbal de mare amploare să înceapă, totul culmina cu o audiere crucială în Parlamentul European a lui Ali bin Samikh Al Marri, ministrul Muncii al Qatarului, cunoscut ca "Doctorul". Acesta urma să-și prezinte personal cazul în fața comitetului pentru drepturile omului al camerei, scrie Politico.

În zilele precedente, Eva Kaili, un parlamentar grec care la acea vreme era și vicepreședinte al Parlamentului European, își intensificase eforturile.

Conform înregistrărilor publice, interviurilor și unei culegeri de documente de investigație, aceasta zburase de mai multe ori la Doha și petrecuse ore îndemnând convingând alți parlamentari să dea Qatarului o notă pozitivă în ceea ce privește drepturile omului.

De mai multe ori, ea se consultase cu partenerul ei, Giorgi.

"Cu cine altcineva ar trebui să vorbesc?" i-a scris Eva acestuia pe 14 noiembrie, potrivit transcrierilor mesajelor sale WhatsApp incluse în dosarul de anchetă al poliției.

În timp ce Kaili vorbea la telefon, Giorgi, un asistent parlamentar italian, îi finisa discursul ministrului qatarez. În fotografii de supraveghere luate cu trei zile înainte de audiere, Giorgi studia textul împreună cu fostul său șef, Pier Antonio Panzeri - un fost europarlamentar pe care procurorii belgieni l-au descris ulterior ca mintea din spatele unui amplu scandal de influență cunoscut sub numele de "Qatargate".

Conform metodei lor obișnuite de lucru, Panzeri, vorbitor nativ de italiană, scria discursul în limba sa maternă și apoi îl trecea lui Giorgi pentru traducere. Cu o zi înainte, Giorgi și Kaili s-au retras cu Al Marri în apartamentul său de la hotelul Steigenberger Wiltcher's, conform înregistrărilor video ale hotelului.

Conversațiile de pe WhatsApp i-au dat de gol

În cele din urmă, a venit ziua cea mare. În timp ce ministrul urca pe scenă pe 14 noiembrie 2022, Kaili îi trimitea partenerului ei un mesaj nervos pentru a-l întreba dacă ar trebui să vină în persoană.

"Nu veni", a răspuns Giorgi prin WhatsApp. "Mi-e teamă că vei fi expusă. Dacă intri cu bebelușul, toată lumea te va observa."

Ea a răspuns: "Nu vreau să fiu expusă."

Așa că a rămas cu copilul, în timp ce restul suspecților-cheie se adunau în sala unde Al Marri - bărbatul pe care poliția l-ar descrie ulterior ca lider al eforturilor țării sale de a corupe Parlamentul European - urca pe scenă.

Dacă totul mergea bine și Al Marri ieșea satisfăcut din eforturile lor de lobby timp de mai multe luni, fostul parlamentar italian avea să profite din plin de o relație comercială veche pe care Giorgi ar fi descris-o mai târziu poliției ca având o valoare de peste 4 milioane de euro.

Ali bin Samikh Al Marri, ministrul Muncii al Qatarului, supranumit "Doctorul"
Ali bin Samikh Al Marri, ministrul Muncii al Qatarului, supranumit "Doctorul" FOTO Wikipedia

Pe măsură ce Al Marri vorbea, expunând cazul reformelor muncii din Qatar și de ce țara sa merita respectul lumii, Kaili și Francesco, partenerul ei de cinci ani, schimbau mesaje pe WhatsApp.

"Vorbește arabă și vorbește fără să citească", i-a scris Giorgi.

Câteva minute mai târziu, Kaili a comentat: "Începe să o ia razna puțin."

Pe măsură ce alți parlamentari urcau pe scenă după discursul lui Al Marri, ea reacționa la critica adusă Qatarului.

"Cine e acest grăsuț", i-a scris partenerului ei, referindu-se la un alt orator. "Așteaptă să vezi cât de mult vom avea de lucru. Haide să ne vedem mâine. Te iubesc."

"Te iubesc", a răspuns Giorgi.

Niciunul dintre ei nu avea să știe că, în spatele ușilor închise ale celor mai înalte instituții ale Europei, oameni puternici erau deja ocupați să-și trădeze țara pentru a obține profituri personale.

A doua zi, când ziarele erau dominate de audierea în fața Parlamentului European, Kaili și Giorgi își reluau discuțiile, încercând să-și evalueze succesele.

"E un pic tras pe dreapta, dar totul e bine", a scris el.

"Trebuie să mergem la birou", i-a răspuns ea, referindu-se la biroul parlamentar al lui Panzeri.

Între timp, în afara Bruxelles-ului, într-un oraș italian, alt jucător crucial din acest scandal își verifica nervos telefonul.

Intră în scenă Eva Paunova

Eva Paunova, fostă europarlamentară bulgară, care devenise consilier principal la Group of the European People's Party (PPE), cel mai mare grup politic din Parlamentul European, își făcea calculele.

Eva Paunova, strâns legată de cuplul Kaili-Giorgi, nu a fost acuzată niciodată
Eva Paunova, strâns legată de cuplul Kaili-Giorgi, nu a fost acuzată niciodată FOTO Instagram

Paunova, care nu a fost acuzată de nicio ilegalitate, avea legături importante cu Kaili și Giorgi. Ea a fost, de asemenea, implicată în eforturile de lobby ale Qatarului și apărea în mesaje WhatsApp și în alte documente consultate de POLITICO.

În perioada următoare, anchetatorii belgieni aveau să afle că Paunova a jucat un rol cheie în acest peisaj complex de influență, care includea întâlniri clandestine, schimburi de mesaje codificate și strategii de manipulare a voturilor în beneficiul Qatarului. În cele din urmă, anchetatorii aveau să o descrie pe Paunova drept "un nod important al schemei de corupție".

La Bruxelles, Kaili și Giorgi, împreună cu ceilalți complici, continuau să-și planifice următoarele mișcări. În următoarele zile, după ce Qatarul obținuse sprijinul în Parlamentul European, a fost timpul pentru recompensă.

Panzeri a început să scoată bani din seiful de acasă. A extras 100.000 de euro, pe care intenționa să-i împartă cu alți complici, inclusiv cu Giorgi.

În Italia, Paunova discuta cu alți membri ai grupului despre cum să distribuie fondurile obținute de la Qatar. Mesajele sugerau că Paunova și alții erau implicați în coordonarea distribuirii banilor și că împărțirea trebuia făcută cu grijă pentru a evita suspiciuni.

„Banii de la Qatar sunt gata, cu bonus”

Pe 25 noiembrie, la mai puțin de două săptămâni după evenimentele cruciale din Parlamentul European, Kaili îl informa pe Giorgi despre o potențială recompensă financiară generoasă din partea Qatarului. Într-un mesaj din 25 noiembrie, Kaili scria: "Banii de la Qatar sunt gata, cu bonus", adăugând apoi un emoji cu o față zâmbitoare.

Pier Antonio Panzeri, capul grupării de la Bruxelles
Pier Antonio Panzeri, capul grupării de la Bruxelles FOTO Profimedia

După o serie de evenimente și întâlniri, totul a culminat cu arestările spectaculoase din 9 decembrie 2022. Geamantane burdușite cu sute de mii de euro, fotografia cu Panzeri și Giorgi în timp ce numără banii, precum și toate schimburile de mesaje au devenit probe într-unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție care au zguduit Parlamentul European.

În timpul interogatoriilor și al procesului care a urmat, Kaili și ceilalți suspecți au negat acuzațiile de corupție și spălare de bani. În ciuda acestor negări, probele adunate de anchetatori, inclusiv mesajele WhatsApp, fotografii și declarațiile altor complici, au furnizat o imagine detaliată a modului în care influența și bani au circulat în culisele politicii europene.

Odată ce ancheta a fost făcută publică, Kaili și Giorgi au trebuit să facă față consecințelor. Imaginile lor, care reflectau momente de triumf alături de oficialii qatarezi, au fost înlocuite rapid în presă cu cele ale arestării și detenției lor. Faptul că cei doi, anterior un cuplu puternic în inima Bruxelles-ului, erau acum învinuiți de corupție și spălare de bani a șocat multă lume.

Cu toate acestea, Kaili și Giorgi nu au cedat ușor. Au continuat să își proclame nevinovăția, susținând că apărarea drepturilor Qatarului era parte integrantă a responsabilităților lor ca reprezentanți în Parlamentul European. Au afirmat că investigația încalcă imunitatea parlamentară de care beneficiau ca membri ai PE.

În dosarele de anchetă, procurorii belgieni au prezentat fotografii cu sume mari de bani găsite în locuința lui Giorgi, precum și într-un seif din apartamentul cuplului. În plus, au evidențiat că Eva Kaili a fost implicată în încercarea de a se debarasa de aceste sume de bani înainte de a fi reținută.

Kaili și Giorgi și-au susținut nevinovăția

Totuși, avocații lor au încercat să submineze probele, susținând că declarațiile date de Giorgi și Panzeri au fost obținute sub amenințarea luării copilului cuplului de către autorități. Ei au contestat legalitatea supravegherii secrete, detenției arbitrare și au acuzat că detaliile investigației reprezintă, de fapt, o formă de "tortură".

Un moment crucial în evoluția acestui caz a fost retragerea investigatorului principal, Michel Claise, din cauza unor preocupări legate de conflictul de interese. Claise a părăsit ancheta după ce s-a aflat că fiul său era asociat în afaceri cu fiul unui deputat european apropiat de Panzeri, dar care nu fusese arestat sau acuzat.

Mai târziu, Kaili a pus în discuție întreaga anchetă, susținând că probele împotriva ei ar trebui să fie declarate inadmisibile, deoarece au fost obținute înainte ca Parlamentul European să îi ridice imunitatea pe care o deținea în calitate de membru al PE. În ciuda acestei contestații, procesul a fost amânat în așteptarea unei decizii a unei instanțe de apel.

În timp ce Kaili se întoarce în Parlament, continuând să ofere interviuri presei internaționale și să își susțină inocența, povestea Qatargate rămâne una controversată și complexă.

Între timp, cuplul Kaili și Giorgi, deși s-a confruntat cu un declin spectaculos, nu a abandonat lupta.

Mesajul de pe statutul de WhatsApp al lui Giorgi spune totul: "FORTITUDINE VINCIMUS" – „prin rezistență, vom birui”. Iar fotografia de profil a lui Kaili de pe aceeași platformă arată celebrul citat, adesea atribuit greșit lui Mahatma Gandhi: "Mai întâi te ignoră. Apoi râd de tine. Apoi se luptă cu tine. Apoi câștigi."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite