Proteste în Macedonia de Nord. Medicamentele destinate pacienților cu cancer au fost vândute pe piața neagră

0
Publicat:

Protestatarii s-au adunat în fața sediului guvernului din capitala țării în legătură cu acuzațiile potrivit cărora pacienții de la un spital de stat de oncologie nu au primit un tratament care le-ar fi salvat viața, deoarece personalul fura medicamentele pentru a le vinde pe piața neagră.

Protest în Macedonia de Nord FOTO Profimedia
Protest în Macedonia de Nord FOTO Profimedia

Scandând „Asasini", manifestanții au cerut demisia ministrului sănătății din Macedonia de Nord și a conducerii spitalului. Printre protestatari se aflau mai multe persoane care au declarat că rudele lor au murit după ce li s-a administrat placebo în loc de chimioterapie adecvată, deoarece medicamentele fuseseră furate.

„Mama mea a avut cancer la sân și starea ei s-a agravat la o săptămână după ce a fost internată în clinică", a declarat un tânăr mulțimii. „Din păcate, nu a supraviețuit". Bărbatul, care nu și-a dat numele, a descris presupusul comportament al spitalului drept „monstruos".

Guvernul și oficialii spitalului au încercat să asigure publicul că pacienții bolnavi de cancer nu sunt în pericol, în timp ce procurorii au demarat o investigație cu privire la aceste afirmații.

Premierul Dimitar Kovachevski a declarat luni că „înțelege furia și indignarea oamenilor", dar a adăugat că nu ar trebui să fie învinuit întregul sistem de sănătate de stat.

Scandalul a izbucnit în urmă cu câteva luni, în urma unei serii de rapoarte mediatice privind presupusa schema infracțională. În luna mai, poliția a arestat o asistentă de la spitalul din Skopje care ar fi fost surprinsă de camerele de supraveghere în timp ce scotea din clădire medicamente împotriva cancerului și a acuzat-o că le fură pentru a le vinde pe piața neagră.

Vineri, poliția a efectuat un raid la spital și la locuințele a doi membri ai personalului, confiscând documente, calculatoare și unități de date. Nu au fost efectuate arestări și nu au fost formulate acuzații.

Ministrul Sănătății, Fatmir Mexhiti, și directorul spitalului, Violeta Klisarova, au declarat luni reporterilor din Skopje că „pacienții sunt în siguranță și că nu există nicio manipulare cu terapia".

Accesul personalului la medicamentele pentru cancer a fost restricționat

Klisarova a declarat că, de la arestarea asistentei, protocoalele spitalului au fost revizuite, iar accesul personalului la medicamentele pentru cancer a fost restricționat.

„Voi face tot ceea ce îmi stă în putere pentru a clarifica acest caz", a declarat Mexhiti, adăugând că „Ministerul va colabora îndeaproape cu forțele de ordine pentru a asigura o anchetă completă și imparțială".

Președintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, și-a exprimat luni speranța că ancheta va duce la „pedepsirea corespunzătoare" a celor găsiți vinovați, adăugând că sistemul de sănătate de stat a dezamăgit publicul.

„Este timpul ca sistemul să confirme că suntem capabili să facem față formelor grave de crimă organizată și corupție și să punem capăt culturii impunității pentru încălcări grave ale legilor", a declarat biroul lui Pendarovski într-o declarație.

Principalul partid conservator de opoziție, VMRO-DPMNE, a cerut demisia guvernului - o cerere pe care o repune pe tapet de luni de zile din cauza unei dispute privind modificările constituționale propuse, care ar extinde lista oficială a minorităților etnice din țară.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite