Proteste în Macedonia de Nord faţă de includerea în Constituţie a etnicilor bulgari. Doi poliţişti au fost grav răniţi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto ilustrativă: Captură video YouTube
Foto ilustrativă: Captură video YouTube

Un protest în care 47 de poliţişti au fost răniţi a avut loc, marţi, în capitala Macedoniei de Nord, Skopie. Participanţii au protestat faţă de includerea în Constituţie a etnicilor bulgari, în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a comunicat, miercuri, agenţia Makfax, conform DPA, preluat de Agerpres.

Doi dintre poliţiştii solicitaţi la faţa locului au fost grav răniţi, iar 11 manifestanţi au fost reţinuţi. Partidul naţionalist de opoziţie VMRO-DPMNE a invitat la proteste, nemulţumit de concesiile realizate Bulgariei în procesul de aderare la UE. 

Bulgaria a împiedicat timp de peste doi ani negocierile cu Skopie pentru aderarea la UE, solicitând ca cei aproximativ 3.500 de bulgari care trăiesc în Macedonia de Nord să fie incluşi în Constituţie, pentru a le fi asigurate drepturile egale. 

Dimitar Kovacevksi, prim-ministrul Macedoniei de Nord, i-a spus, marţi, preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, că ţara sa poate încuviinţa aceste concesii. 

În prima fază, Bulgaria a avut mai multe cereri, care făceau referire la problemele de limbă şi istorie, potrivit Agerpres. Cu toate acestea, opoziţia naţionalistă nord-macedoneană califică aceste concesii ca fiind inacceptabile. 

Conform relatărilor, protestatarii au aruncat cu pietre, petarde, cocteiluri Molotov dar şi cu alte obiecte asupra poliţiştilor şi au pricinuit daune sediului parlamentului şi unor clădiri guvernamentale, ca de pildă Ministerul de Externe. 

Un alt eveniment de acelaşi fel a avut loc sâmbătă, 2 iulie, în Skopie, în care mii de persoane s-au strâns pentru a protesta faţă de un acord destinat încheierii disputei cu Bulgaria.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite