Prim-ministrul Suediei, despre decizia de aderare la NATO: O chestiune foarte dificilă. Nu va fi luată cu lejeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson
Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson

Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, spune că depunerea unei candidaturi la NATO este „o chestiune foarte, foarte dificilă care necesită o analiză aprofundată”.

Magdalena Andersson este de părere că decizia aderării la NATO a Suediei nu va fi una luată „cu lejeritate”.

„Am fost nealiniaţi timp de 200 de ani şi acest lucru ne-a fost util (...), o decizie nu trebuie luată cu lejeritate”, a spus şefa guvernului suedez la o conferinţă de presă.

„Trebuie să reflectăm la ce este mai bine pentru Suedia. Să schimbăm calea sau să nu facem nimic, în ambele cazuri este o alegere şi niciuna dintre aceste două alegeri nu este simplă sau lipsită de riscuri”, a subliniat Magdalena Andersson.

Depunerea unei candidaturi la NATO este „o chestiune foarte, foarte dificilă care necesită o analiză aprofundată”, a insistat ea. Partidul său, în mod tradiţional opus aderării la NATO, a anunţat, cu o săptămână în urmă, că va lua o decizie asupra acestui subiect până pe 24 mai.

Agresiunea şi atrocităţile Rusiei în Ucraina au provocat o creştere rapidă a opiniei favorabile faţă de aderarea la NATO în populaţia Suediei. Sondajele recente au arătat că majoritatea suedezilor îşi doresc, acum, aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

O decizie privind aderarea la NATO este aşteptată în săptămânile următoare şi în Finlanda vecină, unde parlamentul de la Helsinki a început deja să dezbată subiectul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite